De Japanse camerabouwer Fujifilm brengt dé technische innovatie van het jaar: een compactcamera die opnames in 3D maakt. Maar de praktische toepassingen zijn nog beperkt.

De Japanse camerabouwer Fujifilm brengt dé technische innovatie van het jaar: een compactcamera die opnames in 3D maakt. Maar de praktische toepassingen zijn nog beperkt.

3D is weer helemaal in. Met kaskrakers als ‘Monsters vs Aliens’ en ‘Up’ lokt Hollywood het publiek naar de bioscoop, en makers van consumentenelektronica zoals Sony en Panasonic werken aan producten om 3D naar de huiskamer te brengen. Met deze nieuwe camera krijgt iedereen de kans om zijn eigen 3D-content te maken.

Twee lenzen, twee beeldchips
Fujifilm toonde op de Photokina in 2008 al een prototype, en nu is de W1 er echt: een digitale compactcamera die foto’s en film in drie dimensies vastlegt. Daartoe bevat het toestel twee beeldchips en twee lenzen met 3x optische zoom (equivalent 35-105 mm in kleinbeeld). De lenzen zitten op 7,7 centimeter van elkaar, en die afstand komt overeen met de afstand tussen een linker- en rechteroog.

De twee beeldchips ontvangen elk een beeld uit een iets andere hoek, en stellen dat samen tot één beeld met diepte. Het convergentiepunt van beide lenzen ligt tussen twee meter (in groothoek) en zes meter (in tele). Voor een overtuigend resultaat moet het hoofdonderwerp van je foto zich in die zone bevinden.

Rustige achtergrond
In onze tests merken we ook dat je voor een rustige achtergrond moet zorgen. Als er achter je hoofdonderwerp bijvoorbeeld een traliehek staat, is elke tralie twee keer te zien, wat een storend effect geeft.

Om 3D-beelden te bekijken, heb je geen speciaal brilletje nodig. De W1 bevat een aangepast 3D-display met een schermdiagonaal van 2,7 inch. Wanneer je dat recht voor je houdt, zie je een 3D-beeld. Wanneer je het scherm te schuin houdt, zie je twee afzonderlijke beelden in plaats van een 3D-beeld. In de praktijk betekent dat je niet met twee tegelijk naar het scherm kunt kijken.

Naast het scherm zitten de menutoetsen. Door de aard van het beestje wijken deze wat af van de toetsen op een gewone digitale camera. Zo is er een knop om te kiezen of je in 3D dan wel 2D wil opnemen, een knop om de parallax te corrigeren, en een knop om te wisselen tussen foto en video.

Nadeel: weinig afspeelmogelijkheden
De W1 neemt in VGA-resolutie op (640 bij 480 pixels). 3D-films in HD maken zit er dus niet in, maar zo erg is dat niet, bij gebrek aan compatibele apparaten om je 3D-film op af te spelen.

Daarmee zijn we beland bij het zwakke punt van het W1-systeem. De enige apparaten waarop je deze 3D-beelden kan bekijken zijn de W1 zelf en het digitale fotokader Fujifilm V1 (349 euro) . Dat meet 8 inch diagonaal en heeft een resolutie van 800 bij 600 pixels. We hebben dit nog niet kunnen testen, maar tijdens een demonstratie op een fotobeurs bleek dat je ook bij dit toestel recht voor het scherm moet zitten om het 3D-effect te zien.

Je kunt 3D-foto’s ook laten afprinten op speciaal 3D-papier. Goedkoop is dat niet: een foto kost 4,39 euro (152 x 102mm) of 4,69 euro (179 x 127mm). Per bestelling betaal je 5,49 euro verzendkosten. De enige printer die dit type afdrukken maakt staat in Japan, en daardoor moeten we nog drie weken op onze prints wachten.

Ook als gewone camera
Je kunt de W1 ook als gewone 2D-camera gebruiken. Hij kan tegelijk een 3D-opname (in .mpo-formaat) en een 2D-foto in JPEG vastleggen, en bij filmen ook een gewone 2D-film in Motion JPEG (AVI) formaat. Die kun je dan op een gewoon pc-scherm bekijken of op een standaardprinter afdrukken.

Conclusie
De 3D-technologie in de W1 betekent een hele stap voorwaarts: ook gewone stervelingen kunnen nu filmen en fotograferen in 3D. Maar zoals iedereen die zich ver waagt op nieuwe wegen, ontbreekt het de W1 aan gezelschap. Je kunt het resultaat alleen bekijken op het cameraschermpje of op het bijhorende 3D-fotokader, of afdrukken laten overvliegen vanuit Japan.

Fujifilm Finepix Real 3D W1
Prijs: 499 euro (november 2009)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/48/fujifilm_real3D_front1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/48/fujifilm_real3D_back.jpg” caption=”Fujifilm Finepix Real 3D W1||Fujifilm Finepix Real 3D W1″]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.