Kocht je recent een Canon EOS 500D of een van zijn voorgangers, aangevuld met een 18-55mm of 18-200mm kitlens, dan moet je deze ultragroothoek zoomlens beslist ook even proberen.

Kocht je recent een Canon EOS 500D of een van zijn voorgangers, aangevuld met een 18-55mm of 18-200mm kitlens, dan moet je deze ultragroothoek zoomlens beslist ook even proberen.

Wie met een 18mm groothoek op een digitale reflexcamera aan de slag gaat, weet dat je met zo’n brede kijk op de wereld expressieve beelden kan maken. Voorwerpen op de voorgrond worden flink uitvergroot en stappen als het ware op de kijker af. Dat effect wordt des te groter als je een 10-22mm lens op de body monteert. In kleinbeeldequivalent levert deze ultragroothoek zoomlens een bereik op van 16 tot 35mm. Ter vergelijking: de kitlenzen waarvan hierboven sprake gaan niet verder (of moeten we zeggen breder) dan 28mm.

Deze Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM is op maat gemaakt van EOS-camera’s met een beeldsensor in APS-C-formaat, waarvan alle Canon reflexcamera’s voor consumenten gebruik maken. Door specifiek op maat van die beeldsensor te werken, kon Canon deze ultragroothoek zoomlens lekker licht (385 gram) en compact (maximaal 83,5 x 89,8mm) houden. De USM (Ultra Sonic Motor) zorgt voor een snelle en quasi geruisloze scherpstelling. Opvallend is ook het gebruik van UD (Ultra Low Dispersion) lenselementen die chromatische aberratie (in foto’s zichtbaar als paarse randen op plaatsen waar verschillen kleurvlakken elkaar raken) tot een minimum moeten beperken. Totnogtoe zagen we deze lenselementen enkel bij duurdere (semi-)professionele lenzen. Een beeldstabilisator is niet van de partij.

In de praktijk blijkt de EF-S 10-22mm lens vooral erg prettig in gebruik. En dat heeft de lens niet enkel te danken aan het ultragroothoekbereik. De snelle werking van de autofocus, de opvallend lichte bediening van de lensring en de mogelijkheid om (snel, alweer) te focussen op amper 24 centimeter van je onderwerp maken van deze zoomlens een aanbevolen aanvulling op de klassieke kitlenzen. Je gaat al snel experimenteren met beperkte scherptedieptes om nog meer expressie in je beelden te leggen of profiteert van de weidse blik van de EF-S 10-22 om ‘snapshots’ te maken van settings waarvoor je met andere lezen goed moet mikken om alles in beeld te krijgen – even je camera in de cockpit steken en afdrukken maar. Ook je eigen woonkamer of en goedgevulde feesttafel passen met deze ultragroothoek netjes in één plaatje.

De Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM leverde op onze EOS450D scherpe testbeelden op, zonder vignettering of andere storende elementen. Het is wel even opletten als de flitser automatisch opklapt. Deze ultragroothoek neemt namelijk een flink stuk van zijn eigen schaduw mee in beeld. Een statief gebruiken – zodat je door langere sluitertijden geen flitser nodig hebt – of een opzetflitser biedt soelaas. Een ander, quasi onvermijdelijk nadeel bij dit soort lenzen is de tonvorming. Het kan deel uitmaken van het creatieve aspect dat je in de foto wil leggen, maar als je een natuurgetrouwe weergave van een historisch gebouw wil weergeven, dan probeer je best met nabewerking in Photoshop één en ander recht te trekken.

De specifieke EF-S-vatting is voor sommige gebruikers ook een nadeel. Je kan de lens immers niet gebruiken op camera’s met een fullframe sensor. Als zo’n camera op je toekomstige verlanglijstje staat, dan hou je er best rekening mee dat je ook deze lens zal moeten verkopen bij een eventuele overstap. En dan is er nog de adviesprijs van 999 euro. De werkelijke straatprijs ligt in de praktijk een flink stuk lager, maar blijft niet bepaald mals, als je die zonder meer afzet tegen enkele vergelijkbare oplossingen van de concurrenten. Die laatsten kunnen echter niet bogen op de optische prestaties die Canon keer op keer kan voorleggen. Of dat het prijsverschil rechtvaardigt, is dan weer een persoonlijke keuze. Een proefritje met de Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM bij je gespecialiseerde fotohandelaar kunnen wij jou in elk geval van harte aanbevelen.

Adviesprijs: 999 euro (juni 2009)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/25/SHOOT_TEST_Canongroothoekef-s 10-22mm f3.5-4.5 usm1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/25/SHOOT_TEST_CanongroothoekIMG_0896.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/25/SHOOT_TEST_CanongroothoekIMG_0914.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/25/SHOOT_TEST_CanongroothoekIMG_1082.jpg” caption=”De Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM is een prima aanvulling op een (eerste) kitlens.||Je gaat al snel experimenteren met beperkte scherptedieptes en de erg korte scherpstelafstanden.||Vignettering is niet merkbaar met deze Canon ultragroothoek.||Snel even een snaphot van een cockpit: door de brede kijkhoek past de krappe ruimte toch in één beeld.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.