Silver Efex Pro biedt heel wat mogelijkheden om foto's om te zetten naar zwart-wit. De nieuwe versie werkt ook als plug-in voor Lightroom.

Nik Software kennen we als maker van Photoshop plug-in’s als Viveza en Dfine. Silver Efex Pro, gericht op het omzetten van beelden naar zwart-wit, verscheen vorig jaar als plug-in voor Photoshop en Aperture, en werkt nu ook in Adobe Lightroom 2.3.

Mogelijkheden te over
Om een foto om te zetten, selecteer je hem in Lightroom en kies je in het menu Photo, Edit in… gevolgd door Silver Efex Pro. Het programma laat je dan kiezen om het originele bestand of een kopie te bewerken, en maakt een TIFF-versie van je foto aan waarop de bewerking gebeurt.

Het bewerken vindt plaats in een apart venster. Aan de linkerkant verschijnen een aantal voorinstellingen zoals neutraal, over- en onderbelicht, push of pull (doordrukken of tegenhouden), opname met kleurfilters, sepiatonen en simulaties van antieke fotoprocedés (cyanotype, ambrotype, antique plate). Niet alle voorinstellingen zijn even nuttig, maar ze geven je alvast een vertrekpunt. Op de website van Nik kan je nog extra voorinstellingen downloaden, en je kan ook zelf voorinstellingen aanmaken.

In de rechterkolom staan schuifknopjes waarmee je de helderheid, het contrast, de structuur en schaduwen of hoge lichten van de foto kan aanpassen. Silver Efex Pro werkt ook met de Control Points die we ook uit Nikons Capture NX kennen. Daarmee kan je helderheid, contrast en structuur op een slimme selectie toepassen.

Filmpjes uit de oude doos
Via de optie Film Types kan je de tooncurve en korrel van klassieke zwart-witfilms simuleren. Van een ruisvrij beeld een korrelige zwart-witfoto maken gaat probleemloos, maar een beeld met digitale ruis wordt er niet beter op als je er nog een extra portie ruis aan toevoegt. Je kan ook nog een kleurtoon aan het zwart-witbeeld toevoegen, en de randen van de foto donkerder dan wel helderder maken.

Terwijl bij de plug-in voor Photoshop de zwart-witomzetting een aparte laag vormt, wordt ze in Lightroom rechtstreeks op het TIFF-bestand toegepast. Je kan de conversie niet meer via Reset ongedaan maken, en evenmin delen van de foto via een masker weer in kleur zetten.

Conclusie
Als je maar af en toe een foto naar zwart-wit omzet, dan heb je genoeg aan de Grayscale Mix van Lightroom. Wil je een eenvoudig programma dat je voluit laat experimenteren met monochroom, probeer Silver Efex Pro dan zeker eens uit.

Prijs: € 195

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/21/silverefex01_small.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/21/silverefex02_small.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/21/silverefex03_small.jpg” caption=”In de linkerkolom staan voorinstellingen; met de menu’s in de rechterkolom kan je deze verfijnen.||De Antique Plate-stijl levert meteen een sepiabeeld met bleke randen op.||Silver Efex Pro bevat simulaties van klassieke zwart-witfilms.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.