In april introduceerde Nikon de D5000. Deze digitale spiegelreflexcamera erft niet alleen heel wat technologie van de D90, maar beschikt ook over een uitklapbaar en roterend 2,7-inch lcd-scherm.

In april introduceerde Nikon de D5000. Deze digitale spiegelreflexcamera erft heel wat technologie van de D90, zoals de D-Movie-videomodus die video opneemt in AVI-formaat aan HD-resolutie (720p, maximaal 5 minuten).

Nieuw voor Nikon is het uitklapbaar en roterend lcd-scherm (diagonaal 2,7 inch), dat vooral in Live View-modus en bij het filmen erg handig is. In Live View is er een nieuwe autofocusmodus bijgekomen: Subject Tracking blijft scherpstellen op een bewegend onderwerp.

De D5000 bevat een CMOS-sensor in DX-formaat met 12,3 megapixel en een gevoeligheid tot ISO 3.200 (uitbreidbaar tot 6.400). Naast manuele en (semi-) automatische opnamestanden biedt de camera 19 scènepresets. Voor wie discreet wil fotograferen is er een nieuwe Quiet Shooting-modus waarbij het geluid van de opklappende spiegel gedempt wordt.

Shoot al even aan de slag met een preproductiemodel van de D5000. Over de kwaliteit kunnen we nog geen uitspraak doen, maar het nieuwe lcd-scherm vinden we alvast handig. In Shoot 2 (in de kiosk vanaf 2 juni) brengen we een uitgebreide test.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.