Dans la vallée de la Vesdre, la ville de Pepinster a fortement été touchée par les inondations. Des quartiers entiers ont été submergés et des dizaines d’habitations anciennes n’ont pas résisté à la force du courant et aux impacts avec des voitures, troncs d’arbres, machines à laver... emportés par le courant. Date de la prise de vue : septembre 2021 © Gaël Turine

Gaël Turine - Mémoire de rivières is van 3 juni tot 24 september 2023 te bezichtigen in het Musée de la Photographie te Charleroi.

De overstromingen waardoor het zuiden van België in de zomer van 2021 werd getroffen, richtten ongezien veel menselijke en materiële schade aan. Nooit eerder had het land zo een milieuramp meegemaakt. Wetenschappers zijn het erover eens dat de intensiteit van de stortregens in juli 2021 aan de klimaatverandering te wijten zijn.

In augustus 2021, enkele weken na de regenval, begon Gaël Turine aan een ‘herdenkingsfotografieproject’ door het fotograferen van de gevolgen van die overstromingen in de valleien van de Vesder, Lesse, Lhomme, Wamme, Hoëgne en Ourthe.

Tijdens de daaropvolgende achttien maanden volgde hij verschillende keren de loop van elk van die rivieren om de pijnlijke gevolgen van de overstromingen te fotograferen. Elke stad, elk dorp, elke straat of woning en elk bos, elk landbouwgebied of elke rivier heeft een specifiek veerkrachtritme en dat is langzaam. Het maken van dit werk sterkte hem in zijn overtuiging dat het absoluut noodzakelijk was om te laten zien wat er in onze regio was gebeurd omdat we een collectieve verantwoordelijkheid hebben.

Advertentie

De klimaatverandering is er hier en nu.

Zonder dat hij probeerde om volledig te zijn, kon hij door zijn rigoureuze manier van werken in combinatie met zijn documentairefotografische benadering de aangerichte vernietigingen en de lopende heropbouwprocessen in kaart brengen. De tentoonstelling Mémoire de rivières presenteert een deel van die landschapsfoto’s en laat goed zien dat we dringend in actie moeten schieten om toekomstige rampen te voorkomen.

Van 3 juni tot 24 september 2023

Musée de la Photographie
Av. Paul Pastur 11
6032 Charleroi, Belgium
www.museephoto.be

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in