Flight ©Sergi Mykhalchuk - Evacuatie van burgers uit Irpіn, Oekraïne. 4-5 maart 2022.

In juni gaat de vierde editie van Lens op de Mens - Fotofestival Pelt van start. Bezoek zeker deze expo.

In het kader van Lens op de Mens – Fotofestival Pelt opent op zondag 25 juni 2023 om 10.30 uur de tentoonstelling ‘They fight for us too’, hedendaagse Oekraïense oorlogsfotografie, in de lasserij van De Vakschool, vroegere site TIO campus WICO, Dorpsstraat 91, 3900 Pelt.

De opening vindt plaats in aanwezigheid van Vlaams minister-president en minister van cultuur Jan Jambon. Deze tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met de nationale verenigingen van beroepsfotografen van Ukraine en Tsjechië, UAPP en APFCR, met bijzondere dank die gaat naar Olga Kovalova, senior project manager van UAPF, Mstyslav Chernov, algemeen directeur van UAPP, en Jan Pohribný, voorzitter van APFCR.

De frontale aanval op Oekraïne die Rusland op 24 februari 2022 zonder rechtvaardiging lanceerde, verschilt in één opzicht van soortgelijke verhalen over Russische imperialistische agressie – deze aanval vindt plaats tijdens de informatierevolutie, zodat we de leugens van het Kremlin letterlijk in real time kunnen confronteren met de werkelijkheid.

De oorlogsfoto’s van de leden van de Oekraïense beroepsvereniging van fotografen zijn een krachtige getuigenis van het lijden van gewone mensen en hun dappere strijd voor vrijheid, hun en onze vrijheid. Vóór de oorlog waren veel van de fotografen in deze tentoonstelling gefocust op heel andere onderwerpen, maar nu zitten ze vaak in de frontlinies.

Uit enkele duizenden foto’s van vijftien Oekraïense fotografen heeft de UAPP voor ons een selectie gemaakt van 78 foto’s die een driedimensionaal beeld schetsen van de ontwikkeling van de oorlog, met name de vroege stadia ervan, terwijl ze ook aandacht besteden aan verschillende belangrijke thema’s: het leven tijdens de oorlog, de situatie waarin vluchtelingen verkeren, de strijd voor vrijheid, de gevolgen van de oorlog en, ten slotte, hoop, die zelfs in de moeilijkste momenten voortdurend aanwezig is. 

Een belangrijk deel van de selectie bestaat uit beelden die zijn genomen op plaatsen waar het zwaarst is gevochten en waar de terugtrekkende Russische troepen misdaden hebben gepleegd tegen de plaatselijke bevolking: Bucha, Irpin en vooral Mariupol.

Van 25 juni tot 1 oktober 2023

Lens op de Mens – Fotofestival Pelt
www.fotofestivalpelt.be

AdvertentieAdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in