From the series Les rochers fauves © Clément Chapillon

Melting Islands is van 19 april 2023 tot 8 juli 2023 te bezichtigen in Hangar te Brussel.

Met Melting Islands stelt Hangar 4 projecten voor die bepaalde uitdagingen illustreren waarmee eilanden geconfronteerd worden. Het smelten van de bevolking, van het ijs en de zandkusten vormt immers een grote bedreiging voor de duurzaamheid en de weerbaarheid van eilandgemeenschappen en -ecosystemen, zowel tropisch als arctisch.

  • Het smelten van de permafrost op de eilanden brengt aanzienlijke veranderingen in het landschap en de ecosystemen met zich mee. De bevroren ondergrond is een cruciaal element in het wereldwijd klimaatsysteem. Bij het ontdooien komen grote hoeveelheden koolstofdioxide en methaan vrij, krachtige broeikasgassen die bijdragen aan de klimaatopwarming. De tijdloze beelden van Matthieu Litt dompelen ons onder in een poëtische contemplatie terwijl we ons bewust worden van de dreiging die op deze landschappen weegt.
  • De extractie van kustzand heeft negatieve gevolgen voor zowel het milieu als voor de menselijke gemeenschappen. In Kaapverdië wijst Mathias Depardon ons op een dubbele plaag. Die van de erosie en het verlies aan biodiversiteit enerzijds, en die van armoede en menselijke exploitatie anderzijds.
  • Eilandgemeenschappen worden vaak als fragiel beschouwd door hun isolatie op alle vlakken. La Firme van Richard Pak richt zich op een gemeenschap aan “de andere kant van de wereld” met unieke culturele en sociale eigenschappen. Met “Les Rochers Fauves” (“De Wilde Rotsen”) dompelt Clément Papillon ons onder in de dorre wereld van het dunst bevolkte eiland van Griekenland.

Hangar zet de exploratie van de hedendaagse wereld, met al zijn vraagstukken, en van het medium fotografie verder via een groepstentoonstelling van 8 kunstenaars, onderverdeeld in 3 hoofdstukken – Echoes of Tomorrow, Melting Islands, Replica Falsifica.

Praktische details Melting Islands

Van 19 april 2023 tot 08 juli 2023

Advertentie

Hangar
Kasteleinsplein 18
1050 Brussel

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in