Er zijn niet veel internationale fotowedstrijden die zo veel bekendheid genieten als de jaarlijkse Sony World Photography Awards: en ook dit jaar is het weer een competitie om naar uit te kijken.

Fotografiecultuur

De Sony World Photography Awards worden georganiseerd om op die manier een positieve bijdrage te leveren aan de fotografiecultuur, waarmee nieuw talent een wereldwijd platform krijgt om hun kwaliteiten te tonen. Deelname aan de Awards is gratis en fotografen worden anoniem beoordeeld door een panel van toonaangevende juryleden. Van 14 april tot 1 mei wordt de wedstrijd georganiseerd in Somerset House in Londen, met meerdere tentoonstellingen waarin het werk van de verschillende fotografen uitgelicht zal worden. Na de presentatie volgt een wereldwijde tour van de tentoonstelling, het zal onder meer voor het allereerste in het Museum of Photographic Arts in San Diego, Californië (8 oktober 2022 – 19 maart 2023) en Open Eye Gallery in Liverpool, Verenigd Koninkrijk (10 november – 11 december 2022) te zien zijn.

Sony World Photography Awards 2023 JURY

De internationale jury van de Sony World Photography Awards 2023 is een geweldige mix van experts en beschikt over uiteenlopende fotografische achtergronden:

Professionele Competitie

Mariama Attah, Head of Exhibitions bij Open Eye Gallery, Liverpool, UK
Tandazani Dhlakama, Assistant Curator bij Zeitz MOCAA, Cape Town, South Africa
Elisa Medde, Editor in Chief, FOAM Magazine, Netherlands
Ioana Mello, Independent Curator and Photo Editor; Directing Member, FotoRio, Brazil
Sujong Song, Independent Curator and Photo Editor; Co-Founder, Seoul Lunar Festival, Republic of Korea
Mike Trow, Independent Curator and Photo Editor and Chair of the Jury

Advertentie

Open en Jeugd Competitie

Eric Schlosser, Art Director, Tbilisi Art Fair, Georgia

Studenten Competitie

Eliza Williams, Editor, Creative Review, UK

Duurzaamheidsprijs

Nieuw dit jaar is de duurzaamheidsprijs, die wordt uitgereikt aan fotografen die zich richten op de verhalen, mensen en organisaties rondom het thema duurzaamheid. De Sony Photography Awards wil op die manier de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties onder aandacht brengen. Het kan gaan om afbeeldingen van klimaatverandering, ecologische technologieën en innovaties of een viering van individuen en groepen die zich inzetten om een verschil te maken in de wereld. De winnaar van deze award ontvangt een geldprijs van $5.000 en een presentatie van hun project als onderdeel van de Sony World Photography Awards-tentoonstelling in London. Alle fotografen die deelnemen aan de professionele wedstrijd komen in aanmerking voor deze prijs.

Fotograaf van het Jaar

De Fotograaf van het Jaar wordt dit jaar ook extra in het zonnetje gezet. Naast de geldprijs van $ 25.000, een Sony camera-kit en opname in zowel de tentoonstelling als in het boek van de Sony World Photography Awards, wordt de winnaar ook beloond met een solopresentatie van zijn werk als onderdeel van de tentoonstelling van de Sony World Photography Awards in London in 2024. Hiermee kunnen fotografen hun winnende project verder ontwikkelen of gloednieuw werk tentoonstellen, waardoor ze extra aandacht krijgen en hun carrière vooruit kunnen helpen. De eerste van deze presentaties is gewijd aan het werk van Fotograaf van het Jaar 2022 Adam Ferguson (Australië) en vindt plaats tijdens de tentoonstelling in Somerset House in april 2023.

Jeugd Fotograaf van het Jaar

De Sony World Photography Awards 2023 introduceert ook een nieuwe opzet voor de jeugd competitie: iedereen onder de 19 jaar kan meedoen en wordt gevraagd om maximaal drie foto’s in te zenden met het thema Your Everyday. De jury selecteert een shortlist van 10 fotografen die meedoen voor de titel Jeugd Fotograaf van het Jaar.

Waar en wanneer

In 2023 wordt de Sony World Photography Awards tentoonstelling van 14 april tot 1 mei 2023 in Somerset House, London, geopend. Na de tentoonstelling in London en een latere presentatie in Tokyo reist de tentoonstelling World Photography Awards 2022 verder naar:

  • Lenzburg, Zwitserland, Fotofestival Lenzburg, 27 augustus – 2 oktober 2022
  • Milaan, Italië, Fondazione Stelline, 14 september – 30 oktober 2022
  • Buenos Aires, Argentinië, artexarte, 27 september – 23 oktober 2022
  • San Diego, VS, Museum of Photographic Arts, 8 oktober 2022 – 19 maart 2023
  • Berlijn, Duitsland, Willy-Brandt-Haus, 21 oktober 2022 – 15 january 2023
  • Liverpool, VK, Open Eye, 10 november – 11 december 2022
  • Kijk voor informatie over locaties op de World Photography Organisation website

2023 prijzen

Alle categoriewinnaars van de professionele, open, jeugd- en studentenwedstrijden zullen camera-apparatuur van Sony ontvangen. Daarnaast worden geldprijzen van $25.000 (USD) uitgereikt aan de Fotograaf van het Jaar en $5.000 dollar (USD) aan de Open Fotograaf van het Jaar. Het werk van alle winnende en op de shortlist geplaatste fotografen wordt tentoongesteld op de jaarlijkse Sony World Photography Awards-tentoonstelling in Londen en gaat vervolgens op internationaal tournee. De winnende foto’s worden ook gepubliceerd in het jaarlijkse Awards boek. De algemene winnaars worden bekendgemaakt op 13 april 2023.

De volledige wedstrijd- en categoriebeschrijvingen zijn te vinden op worldphoto.org/sony-world-photography-awards.

Jeugdfotograaf van het jaar 2022

In 2022 won Ezra Bohm de prijs van jeugd fotograaf van het jaar. Hiermee won hij maar liefs €30.000,- aan Sony apparatuur voor zijn school, De Nederlandse Academie voor Beeldcreatie. Ezra zoekt in zijn fotografie naar de betekenis van de ‘menselijke identiteit’. ‘Wie zijn wij?’ ‘Wat heeft ons gemaakt tot wie we zijn?’ ‘Wat voor leven heeft ons gevormd?’ ‘Hoe kan een getrainde geest ons met deze reis helpen?’ Om hier antwoord op te vinden fotografeert Ezra geschiedenis, cultuur en probeert hij het spirituele bewustzijn van de mens vast te leggen.

Lees hier meer over het project waarmee hij deze prijs won.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in