Terry O'Neill - Mick Jagger, Londen 1964 - © Iconic Images & Terry O'Neill

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht toont van 4 februari tot en met 10 september 2023 beelden van de Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938-2019). De expositie FAMOUS bestaat uit meer dan 125 portretten van internationale muzieklegendes, filmsterren en mode-iconen uit met name de jaren '60 en '70.

Overzichtstentoonstelling

Terry O’Neill is een van de meest invloedrijke fotografen van de laatste 60 jaar geweest: veel prominente artiesten en beroemde mensen hebben voor zijn lens plaatsgenomen, waaronder ook leden van het Britse koningshuis. Kenmerkend voor zijn foto’s is de intieme sfeer, waarin de menselijke kant van zijn modellen goed naar voren komt. FAMOUS toont een krappe selectie aan beelden, waarbij de focus ligt op klassieke zwart-wit portretten. Daarnaast zijn er enkele exclusieve colourised editions te zien.

Biografie van Terry O’Neill

Terry O’Neill begon zijn carrière als fotograaf in 1958 voor de tabloid Daily Sketch. Door zijn unieke stijl was hij een echte pionier op het gebied van celebrity fotografie. Na een korte periode bij Daily Sketch werkte hij in opdracht voor de grootste titels ter wereld zoals Newsweek, TIME, Vanity Fair en Vogue. Het werk van O’Neill is te zien in talrijke fotoboeken. De National Portrait Gallery in Londen heeft 80 portretten in haar collectie. In 2019 is hij voor zijn verdiensten voor de fotografie benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE).

Terry O’Neill – Brigitte Bardot, Spanje 1971 – © Iconic Images & Terry O’Neill

Beroemdheden voor de camera

De lijst van internationale beroemdheden is indrukwekkend. O’Neill fotografeerde The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie en Elton John in hun beginjaren. Hij portretteerde sterren als Marlene Dietrich, Ava Gardner, Elizabeth Taylor, Ursula Andress, Raquel Welch, Liza Minnelli, Roger Moore en Sean Connery. Portretten van Frank Sinatra, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot en Faye Dunaway, met wie hij enkele jaren getrouwd was, behoren tot zijn bekendste foto’s. Ook supermodellen als Jean Shrimpton, Christy Turlington en Kate Moss ontbreken niet.

Advertentie

FAMOUS

De expositie FAMOUS toont 125 foto’s van deze fotograaf, met de thema’s film, muziek en mode. De karakteristieke stijlkamers en kabinetten van het monumentale museum vormen een fraai decor voor de beelden. Zo komen er een Diva salon, Glamour room, James Bond room en een ruimte gewijd aan de extravagante interieurs van sterren. Ook worden ondersteunende video’s getoond. Fotomuseum aan het Vrijthof realiseert de expositie in nauwe samenwerking met gastcurator Feiko Koster van Koster Fine Art Gallery, gevestigd in ‘Het Arsenaal’ in Naarden-Vesting.

Informatie

FAMOUS
Te zien van februari tot en met 10 september
Fotomuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18, Maastricht
Website: www.fotomuseumaanhetvrijthof.nl

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in