Beeld door Inge Delee

Vier Limburgse fotografen gingen aan de slag met de opdracht: Fotografeer 50 50-jarigen. Het bijzondere resultaat zie je in de expositie 50x50!

Jubileumopdracht

De fotografie-opdracht kwam vanuit Contuurcentrum Hasselt, dat dit jaar diens 50-jarige jubileum viert. De omvangrijke portrettenreeks wordt getoond vanaf 27 november tot en met 4 februari getoond in het Hasseltse cultuurcentrum. “Als je vijftig wordt, maak je wel eens
de balans op van je leven. Je kan terugblikken en vooruitkijken. Niet verwonderlijk dus dat die 50 portretten eigenlijk indringende karakterstudies zijn geworden.”

Vier fotografen op pad

De vier fotografen: Mies Cosemans, Inge Delee, Pauline Poelmans en Joke Timmermans, trokken een zomer lang uit voor dit project en bezochten 50 50-jarigen om hen op de gevoelige plaat vast te leggen. De zoektocht daarnaar was vrij eenvoudig, aangezien het cultuurcentrum een oproep deed voor mensen die in 1972 zijn geboren (het oprichtingsjaar van het centrum). Deze oproep ging niet onopgemerkt voorbij: “Er reageerden bijna 150 mensen met uiteenlopende achtergronden”, vertelt Pauline Poelmans, een van de fotografen. “Wij kregen de vrijheid om er 50 uit te kiezen. Een hele klus, maar ook een fantastische uitdaging.”

“We hebben geen portretten gemaakt van mensen. We hebben portretten gemaakt over mensen.”

Karakterstudie

Het blijkt dat veel van de geportretteerden op eenzelfde punt staan in hun leven, hoe verschillend het ook van elkaar is geweest. Of je nu het verhaal leest van de bekende drummer Mario Goossens of dat van de Algerijnse mijnwerkersdochter Malika Belbachir: vragen als “Waar sta ik nu in mijn leven? Wat wil ik nog bereiken?” vormen de rode draad. De fotografen hebben naar dat gesprek geluisterd en het verhaal vewerkt in hun foto’s. “Vijftig worden doet je stilstaan”, zegt Mies Cosemans. “Wanneer ik iemand fotografeerde, luisterde ik naar diens
verhaal. Dat waren intense gesprekken waar soms ook tranen vloeiden.” Dat ervaarde ook Joke Timmermans: “Als fotograaf ga je verder dan die klik. We hebben geen portretten gemaakt van mensen, maar over mensen. De 50 portretten zijn zo karakterstudies geworden, gelaagde beeldverhalen.”

Advertentie

Serieus verhaal met een knipoog

Het bijzondere van deze serie is dat iedere fotograaf ook zijn eigen visie heeft op de wereld. Zo zijn de foto’s niet alleen anders door de geportretteerde en diens verhaal, maar ook door de blik van de fotograaf. Inge Delee beaamt: “Onze manier van kijken en fotograferen is anders, en dat zie je ook in de portretten. Mijn foto’s hebben een speelsheid, uit de foto’s van Mies spreekt een zekere ernst, Pauline houdt van zwart-wit en statisch, en bij Joke speelt licht en kleur een belangrijke rol.”

De expo ’50×50’ kadert in de viering van het 50-jarig bestaan ‘FESTIFIFTY’ en loopt van 27 november tot en met 4 februari in Cultuurcentrum Hasselt. De toegang is gratis. Adres: Kunstlaan 5, Hasselt.

Beeld door Mies Cosemans
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in