Helen Levitt
elen Levitt, New York, 1972 © Film Documents LLC, courtesy Galerie Thomas Zander, Cologne

Het oeuvre van Helen Levitt is een weerspiegeling van haar grote passie en een onschatbare bijdrage aan de twintigste-eeuwse straatfotografie.

De Amerikaanse Helen Levitt begon haar levenslange ontdekkingstocht van de fotografie begin jaren 1930. Reeds in 1943 organiseerde het Museum of Modern Art in New York een solotentoonstelling van Levitts foto’s, waardoor ze een brede erkenning in de kunstwereld kreeg. Van bij het begin waren straatscènes en de mensen van haar geboortestad New York haar onderwerp.

Het oeuvre van Helen Levitt is een weerspiegeling van haar grote passie en een onschatbare bijdrage aan de twintigste-eeuwse straatfotografie. Haar foto’s, meestal zilvergelatinedrukken in klein formaat, documenteren op niet-sentimentele wijze het leven in de Amerikaanse straten. Tegelijkertijd ontmaskeren Levitts beelden de American dream als een eeuwige mythe, omdat ze op empathische wijze foto’s maakt van mensen uit de arbeidersklasse in hun individuele waardigheid en gemeenschap. De foto’s van de openlijke socialiste vermengen documentaire en poëzie. Ze zijn gebaseerd op alledaagse ontmoetingen en onthullen de esthetiek van de straat. Niets is geënsceneerd of gearrangeerd, de situaties zijn intiem, maar altijd van een afstand vastgelegd.

Tot en met 10 april 2022
A Stichting
Van Volxemlaan 304
1190 Brussel
www.fondationastichting.com

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in