Max Pinckers
Performance #1 (Los Angeles), from the series Margins of Excess, 2018 © Max Pinckers, courtesy Gallery Sofie Van de Velde

Max Pinckers geeft met Double blind een overzicht van zijn werk van de afgelopen vijf jaar in het Antwerpse FOMU.

Kan een foto iets over de wereld zeggen? Max Pinckers (1988) onderwerpt de fotografie aan een diepgravende analyse. Hij ­verkent de grenzen van de documentaire en toont haar manipulatieve karakter. Pinckers’ artistieke antwoord is speculatieve documentaire, waarin fictie en realiteit in elkaar overvloeien. Double blind is een overzicht van zijn werk van de afgelopen vijf jaar.

Margins of Excess neemt je mee naar spectaculaire verhalen van zes mensen voor wie fantasie en verbeelding fundamenteel deel uit­maken van hun bestaan. In Red Ink, dat hij in Noord Korea fotografeerde, is het flitslicht prominent aanwezig in elk beeld. Zo maken de foto’s je duidelijk dat wat je ziet niet de werkelijkheid is, maar enkel toont wat het regime wilt laten zien.

Controversy en Trophy Camera plaatsen kritische vragen bij iconische persfoto’s. In zijn meest recente en nog lopende project Unhistories, in deze expositie voor het eerst te zien, brengt Pinckers het onderbelichte verhaal van het koloniaal geweld tijdens de Keniaanse ­onafhankelijkheidsstrijd, waarin duizenden in detentie­kampen slachtoffer werden van massale folteringen en executies door het Britse koloniale regime.

Gelijktijdig met de tentoonstelling publiceert uitgeverij Hannibal het boek Max Pinckers van auteur Hans Theys.

Tot en met 13 maart 2022
FOMU
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
www.fomu.be

Max Pinckers
Field Marshall Muthoni wa Kirima with her ­Grandson Bernard Mungai ­Kamande, Nyeri, 2019, from the series Unhistories (2015-ongoing) © Max Pinckers/MMWVA, courtesy Gallery Sofie Van de Velde
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in