Blind Photo
Project Blind Photo, 2019-2021 © Musée de la Photographie

Blind Photo laat je begrijpen dat de visueel gehandicapte de fotografie benadert met hulp van al zijn zintuigen.

Wat is er voor een persoon verschrikkelijker dan het verliezen van het zicht? Zien laat toe vormen en kleuren te waarderen, zich te oriënteren en zich in een ruimte te verplaatsen, anderen en zichzelf te herkennen. In onze ziende maatschappij is het beeld alomtegenwoordig. Het maakt quasi heel ons bestaan afhankelijk. Het zinvolle van het zicht is soeverein en dringt zijn waarheid op, immers: ‘zien is geloven’. Maar een beeld kan ons niet alleen de wereld laten zien, het kan ook onze andere zintuigen oproepen.

Blind Photo laat je begrijpen dat de visueel gehandicapte de fotografie benadert met hulp van al zijn zintuigen. Het project begon in 2015, toen het museum de uitdaging aanging om de fotografie – een visueel medium bij uitstek – toegankelijk te maken voor slechtzienden. In eerste instantie installeert het hulp­middelen om de fotografische lezing multisensorisch te maken, daarna past het ook het fotolabo aan. Tweeëneenhalf jaar geleden liet het museum zelfs enkele slechtzienden en blinden het foto­toestel ter hand nemen om zo alle vooroordelen te overschrijden. De vijfentwintig foto’s van Blind Photo zijn het resultaat van dat experiment.

Tot en met 16 januari 2022
Musée de la Photographie
Avenue Paul Pastur 11
6032 Charleroi
www.museephoto.be

Blind Photo
Project Blind Photo, 2019-2021 © Musée de la Photographie
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in