Dit jaar was het al de negentiende keer dat Emotion’Ailes werd georganiseerd. De vogelfotowedstrijd maakt deel uit van het AVES Natuurfotografie Festival dat jaarlijks in Namen plaatsvindt. Voor de editie van 2021 heeft de jury ruim 4400 foto’s beoordeeld. Die zijn gemaakt door meer dan 475 fotografen uit negentien verschillende landen.

De Franse fotograaf Antoine Dusart is met zijn foto Machine qui rêve (Machine die droomt) de hoofdprijswinnaar van Emotion’Ailes 2021. Hij maakte zijn beeld van een houtduif in het Franse plaatsje Saint-Maur-des-Fossés. Om het diertje vast te leggen gebruikte hij een Olympus OM-D E-M1X met een 300mm-teleobjectief van het merk en een 1.4x-converter.

“Het tafereel duurde maar een paar minuten”, vertelt hij over zijn opname. “De lucht kreeg bij zonsondergang onwaarschijnlijk mooie kleuren. Toen ik uit het raam keek om van schoonheid ervan te genieten, werd ik gegrepen door wat ik zag. Het verdwijnende licht wierp een schaduw van een duif op de rook die uit een schoorsteen kwam – een echte machine om verhalen te maken.” Dusart krijgt met zijn Emotion’Ailes 2021-verkiezing een check ter waarde van 1.500 euro, beschikbaar gesteld door Canon en Photogalerie.com, alsmede een jaarabonnement op het tijdschrift Terre Sauvage.

De speciale Puur Natuur-prijs van Emotion’Ailes 2021 is gewonnen door Mateusz Piesak uit Polen met Het feest. Deze prijs beloont de fotograaf die het beste beeld heeft gemaakt in de vrije natuur. Het mag dus niet vanuit een commerciële schuilhut zijn gemaakt en de fotograaf moet een actieve rol in de creatie ervan hebben gespeeld.

“Vorig jaar kon door een hoge waterstand een gigantisch veld zonnebloemen niet gemaaid worden”, vertelt hij over de totstandkoming van Het feest. “In de winter trok het duizenden vogels aan, met veel uiteenlopende soorten zoals groenlingen, distelvinken en kepen. Die laatste zijn op het eerste gezicht een gemakkelijk doelwit voor valken en haviken; hun kleurrijke veren lijken niet te helpen om te overleven.”

“Maar wanneer de kepen op het veld foerageren, passen hun kleuren juist perfect bij de omgeving. Daardoor zijn ze juist onzichtbaar voor roofdieren. Ik besloot de vogels vanuit hun perspectief te fotograferen. Hiervoor gebruikte ik een groothoeklens, verborg hem met sneeuw en gedroogde zonnebloemen en vertrok met een afstandsbediening in mijn hand. Na een paar minuten kwam er een hele zwerm kepen vlak voor mijn camera.” Piesak maakte zijn winnende beeld met een Fujifilm X-T2 met Fujinon 10-22mm-objectief.

Meervoudig winnaar

Piesak mocht ook de eerste prijs in de categorie Vogels in alle facetten van Emotion’Ailes 2021 in ontvangst nemen, en wel voor zijn foto Snipes in silence (Watersnippen in stilte). Deze keer gebruikte hij een Canon 1D Mark III met 400mm-objectief en reisde hij af naar een drooggelegd meer in de buurt van het Poolse Wroclaw om kustvogels te fotograferen. Omdat hij zijn schuilplaats klaar wilde hebben voordat de vogels arriveerden, was hij er al twee uur voor zonsopgang. “Het was de dikste mist die ik ooit heb gezien. Ik wist niet waar ik naartoe moest, waar ik een schuilplaats kon bouwen”, verduidelijkt de Pool de omstandigheden waarin hij het beeld maakte.

“Ik dwaalde met mijn rubberen schoenen door de modder, en na een paar honderd meter kon ik gelukkig mijn schuilplaats bouwen. Ik sprong erin en begon in stilte te wachten. Uren gingen voorbij, maar ik zag geen enkele vogel. Net toen ik het wilde opgeven, kwamen er enkele vogels naar me toe en kon ik foto’s maken onder interessante omstandigheden. Met deze foto lukte het me om een wegvliegende watersnip vast te leggen.”

De Duitser Gunther Riehle won met Huddle (Ineengedoken) de eerste prijs in de categorie Documentaire. Hij maakte het beeld op het ijs in Antartica met een Nikon D300 en een 10-20mm-groothoekzoom. Daarvoor kampeerde hij op bevroren zeewater van zo’n drie meter dik, op vier kilometer afstand van een grote keizerspinguïnkolonie. Toen hij op de locatie aankwam scheen de zon, maar voor de volgende dag was er een meerdaagse sneeuwstorm voorspeld. “Dus gingen we direct fotograferen, maar al ’s avonds stak de storm op en raakten we ingesneeuwd zodat we niet konden worden opgehaald. We waren daarom een week op locatie in plaats van de geplande drie dagen – een paradijs voor de fotograaf!”

Riehle concentreerde zich tijdens zijn onverwacht lange verblijf in de barre omstandigheden vooral op de schattige kuikens. Zijn winnende beeld toont een groep keizerspinguïns die tijdens een flinke sneeuwstorm ineengedoken zitten. In de achtergrond zie je een volwassen dier met een groot kuiken dat zich probeert te verstoppen in de broedbuidel van zijn ouder.

Dit zijn de overige winnaars van Emotion’Ailes 2021

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in