Gauthier d’Ydewalle
Gauthier d’Ydewalle. Céline, Voyage au bout de la nuit, 2017

Gauthier D’Ydewalle benadert het boek niet als levenloos object, maar als een levend wezen. Nu te zien in Musée de la Photographie.

Gauthier d’Ydewalle transcribeert, interpreteert en syntheti­seert de boeken die hem geraakt hebben. Hij dompelt ze onder in composities waarbij de kleuren, de tinten en de compositie als doel hebben de natuur van het literaire, filosofische of poëtische werk uit te drukken. Zo is hij als het ware een portrettist van het boek.

D’Ydewalle benadert het boek niet als levenloos object, maar als een levend wezen. De fotograaf baseert zicht daarbij op het filosofische concept van noösfeer van Theilhard de Chardin. De noösfeer is de zone van de doordachte idee en onderscheidt zich van de zone van de levende en die van de levenloze materiële objecten.

In zijn methode laat d’Ydewalle niets aan het toeval over. Alle voorgelegde elementen zijn zinvol: elke compositie heeft zijn reden, elk detail zijn betekenis. Tenslotte reikt hij de sleutels aan om zijn visuele taal te ontcijferen. Zijn precieuze commentaren maken integraal deel uit van zijn werk.

Tot en met 16 januari 2022
Musée de la Photographie
Avenue Paul Pastur 11
6032 Charleroi
www.museephoto.be

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in