André Kertész
André Kertész. St-Germain-des-Près, Paris, vers 1933. Selectie van twee opnamen van originele gedigitaliseerde 35mm-negatieven. © Donatie André Kertész, Ministère de la Culture, Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, diff. RMN-GP

Musée de la Photographie eert het werk van André Kertész, die volgens kenners de vader van de fotografie in 24 x 36 mm wordt genoemd.

De blik van André Kertész heeft nieuwe wegen geopend binnen de fotografie van de vorige eeuw. Meer misschien dan elke andere fotograaf heeft de in Boedapest geboren fotograaf de aparte esthetiek van het draagbare fototoestel begrepen en deze zichtbaar gemaakt. Niet voor niets verklaarde Henri Cartier-Bresson ooit “ah, Kertész – wij zijn hem veel verschuldigd” en erkennen historici hem als de ‘vader van de fotografie in 24 x 36 mm’.

Op het einde van zijn leven heeft Kertész al zijn beelden toegankelijk gemaakt via een gift van zijn negatieven aan Frankrijk. Vertrekkend van een minutieus onderzoek van de originele negatieven, die vandaag geconserveerd worden door de Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, tracht deze tentoonstelling zijn erfenis te eren.

Tot en met 16 januari 2022
Musée de la Photographie
Avenue Paul Pastur 11 – 6032 Charleroi
www.museephoto.be

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in