Michiel Pieters rolde eerder onverwachts in de fotografie en maakt nu naam en faam met zijn adembenemende reis- en natuurbeelden. Van Zwitserland tot Bokrijk en de Faeroër-eilanden, overal strijkt hij neer om deze parels vast te leggen. Zijn 162.000 volgers op Instagram genieten over zijn schouder mee van al dat moois.

Tien jaar geleden trok Pieters op met een vriend die af en toe fotografeerde. “Met een heel eenvoudig model gingen we beelden schieten. Ik kende er zelf nog niet veel van, maar leerde met mijn ogen. Ik was meteen onder de indruk van de beelden die je met zo’n eenvoudig toestel kan maken, het bokeh van de lens met f/1.8-diafragma sprak tot mijn verbeelding.” Daarom begon Pieters zelf ook te fotograferen, en dat lukte aardig. “Eerst focuste ik me op streetwearshoots en deed ik enkele opdrachten voor kledingmerken. Het was een beetje een hobby, maar ik beleefde er veel plezier aan.”

Zes jaar geleden reisde hij met een vriend naar Nieuw-Zeeland, en daar begon zijn fotohart sneller te kloppen. “We werden omringd door prachtige landschappen en machtige bergen, en zo zette ik mijn eerste stappen in landschapsfotografie. Tijdens de trip stonden we ontiegelijk vroeg op voor het golden hour, of wachtten we ’s avonds het perfecte moment af om onze camera’s boven te halen. Ik wist werkelijk niets van landschapsfotografie, maar die reis begeesterde me.”

Michiel Pieters
Koffie in de ochtend met uitzicht op de Zwitserse Alpen.

De trip naar Nieuw-Zeeland maakt indruk op Pieters en af en toe deelt hij zijn beelden op Instagram. Die krijgen veel weerklank en steeds meer mensen vinden de weg naar zijn Instagrampagina. Op dit moment telt die maar liefst 162.000 volgers. “Door Instagram leerde ik enkele Duitse fotografen kennen waarmee ik op pad ging. Van hen leerde ik enorm veel bij. En zo werd mijn interesse in fotografie plots een uit de hand gelopen hobby.”

Fijne afwisseling

De professionele bal ging aan het rollen en Michiel Pieters werd voor steeds meer opdrachten gevraagd. Toch combineert hij zijn fotografie nog met een job als landmeter. “Ik probeer zo vaak ik kan foto’s te maken en opdrachten aan te nemen, maar het is niet evident om te combineren met een voltijdse baan. Maar ik ben blij met de afwisseling. Ik doe mijn job als landmeter graag, en corona leerde me dat een beetje zekerheid welkom was. Toen de crisis uitbrak, viel alle reisfotografie stil.”

Michiel Pieters
Michiel Pieters: “Op deze foto staat een van mijn favoriete onderwerpen: een Highland Cow.”

Voor zijn opdrachten reist hij normaal gezien de wereld rond. Vaak zijn het toerismediensten in het buitenland die hem vragen bepaalde plekken en streken in beeld te brengen. Bij zulke reizen is de keuze van materiaal belangrijk: wat neem je wel en niet mee? “Als ik in het buitenland fotografeer neem ik mijn camera, een statief, een drone en meestal twee lenzen mee. Dat zijn de Canon RF 24-105mm en RF 70-200mm, dan heb ik de hele range bij zodat ik alle soorten foto’s kan nemen.”

“Geen enkele van mijn foto’s is toeval. Alles is goed gepland en voorbereid.”


“Op voorhand doe ik zelf veel research. Wat is er ter plekke te zien, welke beelden bestaan er al van deze plaatsen, en op welk moment van de dag ligt de locatie er op zijn mooist bij? Daarom maak ik de planning van mijn trips liever zelf. Soms stouwen de opdrachtgevers ze vol met locatiebezoeken overdag en etentjes ’s avonds. Meestal vraag ik dan om de agenda om te gooien, zodat ik heel vroeg en laat op de dag beelden kan maken. Dan is het licht prachtig en krijg je de beste beelden. En dat is ook helemaal mijn stijl. Op het eerste gezicht lijkt het niet zo, maar achter een goede foto zit veel voorbereiding en werk. Als je alles op de juiste manier plant – dan bedoel ik rekening houden met de juiste weersomstandigheden, de goede invalshoek, het perfecte moment van de dag – dan hoef je op het moment zelf enkel maar te klikken. Geen enkele van mijn foto’s is zomaar toeval.”

Zelf geleerd

Michiel Pieters volgde geen opleiding fotografie maar leerde zichzelf alles aan. “Doordat ik zo gepassioneerd ben en alles wilde weten, maakte ik grote stappen vooruit. Ook door anderen aan het werk te zien, leerde ik de kneepjes van het vak. Youtube staat bol van de tutorials waar je veel van kan opsteken. Ik las ook het boekje ‘Read This If You Want To Take Great Photographs’. Daar wordt de basis van fotografie heel eenvoudig uitgelegd: diafragma, sluitertijd, ISO … Ik raad het beginnende fotografen altijd aan omdat het kort en helder verwoordt waar fotografie om draait.”

Pieters bezocht al veel verschillende plekken. Een van de mooiste plaatsen waar hij ooit neerstreek, zijn de Faeröer-eilanden. “De eerste keer dat ik er belandde in opdracht van de Duitse dienst voor toerisme was het nog geen populaire bestemming. Die reis sloeg me met verstomming. De grootsheid van het eiland is intens, je wordt overdonderd door de adembenemende natuur en grote kliffen. De dorpjes zijn nog authentiek en er zijn geen steden of autosnelwegen. Op een keer stonden we op een heel hoge klif met een meer boven ons en de zee daaronder. Het was die dag erg mistig. Uren stonden we te wachten, en net toen we wilden vertrekken klaarde de mist op. Dat gaf een surreële en prachtige blik. Ik heb nooit zulke foto’s gezien van die plek, het was een uniek moment.”

R-reeks van Canon

Doorheen de jaren schafte Pieters zich steeds beter fotografiemateriaal aan. Zijn eerste professionele camera was de Canon 5D Mark III, die kon hij tweedehands op de kop tikken. Door zijn populariteit op sociale media viel Pieters ook op bij Canon die een samenwerking met hem aanging. “Zij ondersteunen me in de aankoop van professioneel materiaal en die steun is heel welkom. Jaren geleden kocht ik zo de Canon 5D Mark IV en daar heb ik jaren mee gewerkt. Nog niet zo lang geleden stapte ik over naar een toestel uit de Canon R-reeks, de Canon R6. Die is kleiner en compacter en ook de lenzen die ik erbij gebruik zijn lichter. En dat scheelt als je de bergen intrekt of in het buitenland foto’s gaat maken. We sleuren sowieso al veel materiaal mee, dan is het interessant als je daar het verschil in maakt. De R-reeks vind ik daarom een echte aanrader. Maar ik ben altijd al fan geweest van Canon. Iets in de beeldkleur en de looks van de toestellen trekken me aan. Eigenlijk zijn het beestige camera’s, ze zijn robuust en sterk. Ideaal als je – zoals mij – in de meest avontuurlijke omstandigheden foto’s maakt.”

Michiel Pieters
Drijvend in een blauwe charco op Tenerife.

Na de klik

Bij het bewerken van beelden bewaakt Pieters zijn eigen stijl. “Intussen heb ik mijn eigen stijl van nabewerking gevonden. Maar daar heb ik jaren over gedaan. Het is veel proberen en prutsen met de schuivers, maar uiteindelijk kom je er wel. Tegenwoordig kan je online presets van fotografen kopen, maar toen ik startte met fotografie was dat nog niet de gewoonte. Ik heb het dus allemaal zelf uitgezocht. Ik probeer ook zo natuurlijk mogelijk te bewerken. Als er bijvoorbeeld geen mooie warme zonsondergang was op het moment van de foto, dan zal ik die nadien ook niet toevoegen door aan de temperatuur van de kleuren te morrelen.”

De bewerkte beelden drukt Michiel Pieters af en toe voor zichzelf af. “Uiteindelijk is een geprinte foto het ultieme eindresultaat. Een foto die je in je handen vasthebt spreekt veel meer tot de verbeelding dan een foto die je op je computerscherm ziet.” Inmiddels biedt hij zijn foto’s ook aan in zijn webshop. Na het lezen van online reviews besloot Pieters de beelden zelf te gaan printen en schafte hij de Canon imagePROGRAF PRO-1000 aan. “Het feit dat ik daarmee hoge kwaliteit prints kan afdrukken tot A2-formaat is voor mij heel interessant. Op deze manier bespaar ik de kosten van het werken met een printshop en kan ik de prijs van mijn prints wat lager houden. Mijn ervaringen zijn honderd procent positief. De printer is gemakkelijk in gebruik en kan zonder problemen een hoge kwaliteit afleveren op verschillende soorten papier.”

“Mijn droom is een beeld te makend at zoveel impact heeft dat het de wereld rondgaat.”

Toekomstdroom

Onlangs draaide Pieters een skatevideo bij Fietsen door het Water in Bokrijk. De dronebeelden die hij maakte gingen viraal en het filmpje werd twee miljoen keer bekeken. Heeft iemand met duizenden volgers en miljoenen views dan nog dromen? “Ken je de foto’s van fotograaf Eddy Verloes? Hij maakte tijdens de lockdown prachtige foto’s van een Joodse familie aan zee. Zijn foto’s worden nu overal ter wereld tentoongesteld. Mijn droom is om ooit zo’n impactvol beeld te maken, eentje die de wereld rondgaat.”

Op zijn website kan je meer werk van Michiel Pieters bekijken. Zijn populaire Instagram-kanaal volg je via @michielpieters.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in