De PA2F Environmental Photography Award is een nieuwe fotowedstrijd, die is gestart ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van de Prince Albert II of Monaco Foundation. Het is de bedoeling dat de award jaarlijks wordt uitgereikt. Daarvoor krijgen de deelnemers de opdracht om de schoonheid van dieren in het wild en de schadelijke impact van menselijke activiteiten op de natuur vast te leggen. Of zij moeten met hun beelden aantonen dat harmonieus samenleven mogelijk is. De winnende beelden van de eerste editie kan je hieronder bewonderen.

De competitie stond in 2021 in het teken van het thema “Mensheid en dieren in het wild: Gekruiste bestemmingen, gedeelde gebieden”, en er was een prijzenpot van zo’n tienduizend euro te verdelen. Meer dan 1300 fotografen wereldwijd reageerden op de oproep om beelden in te zenden. Zij stuurden ruim 5600 foto’s voor de drie categorieën in: Incredible Wildlife, Wildlife in Crisis en Reasons for Hope.

De negenkoppige jury bestond dit jaar uit professionele fotografen zoals Nick Danziger en Ragnar Axelsson, alsmede vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling. Zij selecteerden in elke categorie drie winnaars en de hoofdprijswinnaar van de PA2F Environmental Photography Award. Daarnaast werd het publiek uitgenodigd om zijn favoriete beeld te kiezen uit de shortlist van elke categorie.

De hoofdprijswinnaar en PA2F Environmental Photographer of the Year 2021 is Kathleen Ricker met haar foto Gorilla by the water (Gorilla aan het water). Ricker fotografeerde de gorilla’s in de Oegandese bergen tijdens een van haar talrijke trektochten. De toegewijde fotograaf wint een geldprijs van 6.000 euro met haar foto. Volgens jurylid Jean-Michel Krief heeft Ricker perfect de magie vastgelegd van het moment waarop de gorilla de aanwezigheid van de fotograaf vergeet. Ze concentreert zich volledig op het oversteken van de rivier in het hart van het weelderige Oegandese woud.

In de categorie Incredible Wildlife ging de eerste plaats naar Lincoln MacGregor. Zijn foto Enchanted Forest (betoverd bos) toont een Wombat die dwaalt door een bos dat gloeit van het licht van lichtgevende paddenstoelen. De foto is gemaakt op korte afstand van een gebied dat helaas onlangs is opengesteld voor stedelijke ontwikkeling. Daardoor dreigen de ongerepte habitats van deze dieren te worden aangetast.

De tweede plaats in Incredible Wildlife is voor Borisov Evgeny met Disassembly of two clans (Demontage van twee clans). Op zijn indrukwekkende foto zijn twee vechtende nijlpaardfamilies te zien. Evgeny maakte de foto in oktober van het afgelopen jaar tijdens een safari in het Serengeti National Park in Tanzania.

Met Unity is strength (Eendracht maakt macht) won Gabriel Barathieu de derde prijs in de categorie Incredible Wildlife. Op zijn foto zwemt een school sweetlips (een soort grombaarzen) in strakke formatie om potentiële roofdieren af te weren. Deze foto is gemaakt bij het eiland Pulau Gam in Indonesië.

Mitchell Lewis won met Hidden from sight de publieksprijs in deze categorie. Zijn foto toont een groot edelherthert dat zich heeft verstopt tussen een paar dode varens. Hij waakt over zijn kudde vrouwtjes in Richmond Park te Londen.

© Mitchell Lewis/PA2F Environmental Photography Award 2021

In de categorie Wildlife in Crisis won Maxim Sayapin de eerste prijs met “Traces of life in the realm of death (Sporen van leven in het rijk van de dood), waarop een verlaten nest te zien is, dat is gemaakt van verweven afval. Syapin maakt de foto aan de Middellandse Zeekust. De jury koos het beeld omdat het aanzet tot nadenken en de afdruk van de mens op de natuur in beeld brengt.

In deze categorie werd Tom Svensson tweede met Help, waarop chimpansees te zien zijn die in Zuid-Soedan worden gered van illegale handel. De fotograaf sleepte ook de derde plaats in de wacht met For money (Voor geld). Deze foto toont een het lichaam van een dode ijsbeer die als trofee in een winkel in de Noorse archipel Svalbard te koop ligt.

De publieksprijs in Wildlife in Crisis is door Maxime Aliaga met haar in Maleisië gemaakte foto Captif (Gevangen). De jonge orang-oetans is bij zijn moeder weggehaald en wordt op de zwarte markt aangeboden als huisdier. Al is het er verboden om een ​​wild dier in gevangenschap te houden, voor sommige families is het een teken van rijkdom om jonge orang-oetans in huis te hebben.

In de categorie Reasons for Hope won Emmanuel Rondeau met The stag above the highway (Het hert boven de snelweg) de eerste prijs. Hierop is een oversteekplaats voor wilde dieren in de Franse regio Charente-Maritime te zien. Deze wordt het hele jaar gebruikt veel verschillende soorten dieren, waaronder dit hert. De constructie boven een snelweg maakt ecologische continuïteit mogelijk, dieren kunnen vrij en veilig overheen reizen.

Matthew Bagley won met Lullaby (Slaapliedje) de tweede prijs. Hij gebruikte het verleidelijke licht van een duiklamp om een nieuwsgierig baby-inktvisje in de palm van zijn hand van de fotograaf vast te leggen. Hij maakte het beeld ‘s nachts in Phillip Island, Australië. In the middle of mangroves forest (Midden in mangrovebossen) van Luong Nguyen Anh Trung won de derde prijs in deze categorie. Zijn foto toont een project dat de weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering voor kwetsbare Vietnamese kustgemeenschappen moet vergroten. In de regio Bau Ca Cai plant de regering witte paddenbomen in beschermde bossen om de golven te breken en de ecologische omgeving te verbeteren. In Reasons for Hope won Mathieu Courdesses met Love in the jungle (Liefde in de jungle) de publieksprijs. De foto van een vrouwelijke orang-oetan en haar welp maakte hij in de oerwouden van Sumatra, waar hun populatie wordt geschat op ongeveer 14.500. Dit is een stijging ten opzichte van een geschatte populatie van 7.300 in 2003.

© Matthew Bagley/PA2F Environmental Photography Award 2021

Deze winnende foto’s van de PA2F Environmental Photography Award, alsmede alle beelden die op de shortlists zijn beland, worden deze maand gepresenteerd in de Boulingrins Gardens te Monaco. De tentoonstelling is ook online te zien.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in