De CEWE Photo Challenge is in de loop der jaren een traditie geworden. De nationale fotowedstrijd levert steevast inspirerende foto’s op. In de meest recente editie ging fotoafdrukspecialist CEWE op zoek naar ‘het mooiste van België’. Greta Raymaekers stuurde de winnende, perfect getimede foto in. In gesprek met Shoot bleek het beeld van de Koksijdse zeker geen toevalstreffer.

“Een herkenbare en grappige ‘scheve’ situatie. Hoe (sur)realistischer kan België zijn”, zo omschreef een van de juryleden Greta’s winnende beeld. Een ander jurylid vond het typisch “België, waar altijd een hoek van is”. De jury was het er dus al snel over eens dat deze strandfoto met de hoofdprijs moest worden bekroond. Greta’s beeld toont België op een voor velen herkenbare manier én met een knipoog.

“Deze linten zijn onderdeel van een kunstwerk. Ik ben op een nabijgelegen heuveltje geklommen om het vanuit dit standpunt te kunnen fotograferen.”

De gepensioneerde onderwijzeres maakte de winnende foto van de CEWE Photo Challenge op het strand van haar woonplaats Koksijde. “Het is een wandeling die we heel regelmatig doen”, vertelt Greta over de totstandkoming. “Toen ik die schuine strandcabine zag, dacht ik, wat leuk dat die uit de rij zakt.” Voor dit soort momenten heeft ze altijd haar compacte fototoestel bij zich. Toch was de compositie in eerste instantie nog niet compleet. Dus wachtte ze tot er mensen het kader binnen liepen – dat was het ideale moment om af te drukken.

Onderwijs en fotografie

Greta heeft met ups en downs, naast haar loopbaan in het onderwijs, altijd belangstelling gehad voor het maken van beeld. De liefde voor fotografie kreeg ze van huis uit mee: haar vader fotografeerde namelijk ook. “Ik ben met zijn camera, een Leica, begonnen met fotograferen”, vertelt ze daarover. “Met dat toestel ben ik gaan experimenteren: zelf filmpjes opsteken, ontwikkelen in de donkere kamer, dat soort dingen.” Die eerste ervaringen smaakten naar meer, en mede aangestoken door haar vaders passie besloot ze als begin twintiger de fotoacademie in Sint-Niklaas te volgen. “Maar dat was weinig technisch, het was vooral gericht op beeldvorming en compositie.”

In de jaren erna laaide de liefde voor fotografie zo nu en dan weer op. Vooral op reis haalde Greta in die periode haar fototoestel tevoorschijn. Tot ze een digitale camera kreeg. “Dat vond ik een tamelijk ingewikkeld toestel, en ik houd er niet zo van om handleidingen te lezen.” Om toch meer uit die moderne camera te kunnen halen, begon ze een opleiding van drie jaar aan de avondschool, met één keer in de week les.

“Dit heb ik ook toevallig gezien, ergens in Frankrijk. Het valt me op en dan fotografeer ik dat.”

Na haar pensioen kreeg Greta veel meer tijd om te fotograferen, én om steeds weer iets bij te leren. “Nu volg ik eigenlijk nog altijd workshops en navormingen. Ik heb bijvoorbeeld bij Tom Museeuw een workshop gevolgd, en een over natuurfotografie bij Jeffrey Van Daele. Nu volg ik een opleiding in Brugge, die uit verschillende modules bestaat.” Dergelijke bijspijkercursussen vindt Greta belangrijk omdat ze er nieuwe technieken mee leert kennen. Voor haar huidige opleiding krijgt ze bijvoorbeeld opdrachten en uitdagingen. “Zo ga je ook andere gebieden ontdekken en blijf je niet hangen. Ik vind dat heel leuk en inspirerend.”

Dankzij de extra tijd, kennis én uitdagingen blijft het fotograferen niet meer beperkt tot enkel de vakanties. “Nu fotografeer ik heel veel en regelmatig. Soms ga ik met een doel op pad, maar niet altijd. Dan ga ik gewoon fotograferen en kom ik onderweg iets tegen. Of, ik heb een idee dat ik wil vastleggen. Maar dan kan het ook zo gebeuren dat ik met iets heel anders thuiskom.” Al doende ontdekte Greta op deze wijze verschillende onderwerpen en bekwaamde ze zich in meerdere typen fotografie.

“Voor de module Portret van mijn huidige fotografieopleiding ben ik met mijn vriendin naar een kasteel gegaan voor een uitgebreide shoot. Daar was ik heel tevreden over, en zij gelukkig ook. Ik vond hier het natuurlijke licht en de schaduwen mooi.”

Beelden op straat

“Ik doe heel graag aan straatfotografie”, vertelt Greta over haar favoriete onderwerp, de stad. “Maar die privacywet houdt me soms wel een beetje tegen. Als ik iemand heb gefotografeerd, denk ik ‘mag ik deze foto nu gebruiken of niet?’“ Zo zag ze in de trein eens een vrouw slapen, op een fotogenieke manier. Ze kon het niet weerstaan om een foto te maken, maar zal er verder niets mee doen. “Je dringt dan een beetje de intimiteit van die persoon binnen, dus zo’n foto gebruik ik voor mij alleen. Ik ga die niet op het net zetten of zo.”

“Hiervoor heb ik in de rondte gefotografeerd, geïnspireerd door de stijl van Pep Ventosa. Ik heb tien of twaalf beelden rondom de boom gemaakt, en die in Photoshop op elkaar gezet. Dat geeft een bepaalde sfeer.”

Voor de CEWE Photo Challenge-winnares is Brussel een van de mooiste steden van België. “Daar vind je van alles. Je ziet er mooie gebouwen, maar er is ook de andere kant. Ook de lelijke hoekjes kunnen fotografisch heel mooi zijn.” Bovendien vindt Greta het een voordeel van een grote stad dat je er als fotograaf minder snel opvalt. Met zoveel toeristen die er rondlopen, ben je immers geen uitzondering met een camera. “In een kleine stad kijkt men al snel op. Zo van, wat is die aan het doen, wat fotografeert ze?”

Ook de winnende foto van de CEWE Photo Challenge is een echte straatfoto. Dit soort beelden komen vaak op een vergelijkbare wijze tot stand. “Ik zie bijvoorbeeld een situatie, en denk dan dat het mooi zou zijn als er persoon bij kwam. Het is mooi dat dat bij deze strandfoto ook echt gebeurde.” Bij de winnende foto werd het geluksmomentje achteraf zelfs nog iets groter. Na thuiskomst zag Greta dat de twee lopende personen net zo schuin staan als de cabine. En dat de houding van hun benen gelijk zijn, is voor haar de kers op de taart. “Het is toch heerlijk als je met zo’n foto kan thuiskomen?”

“Hier zie je vijf of zes foto’s over elkaar, die ik ook gespiegeld heb naar boven. Het is een beetje experimenten, wat ik nu leuk vind. Ook deze techniek is geïnspireerd door een andere fotograaf, in dit geval Thomas Vanoost.”

Altijd een camera op zak

Greta is de tevreden eigenaar van meerdere camera’s. Als ze op pad gaat om te fotograferen, gaat haar Canon R mee in de fototas. Daarop monteert ze het liefst de RF 24-105-zoomlens, zodat ze op meerdere situaties is voorbereid. “Ik heb een primelens van 50 mm, maar die gebruik ik eigenlijk niet zo veel.” Bij de vele wandelingen met haar echtgenoot, gaat de G7X van hetzelfde merk steevast mee in haar zak. Ook die heeft een flinke zoom, waarmee ze op vele gebieden uit de voeten kan. Om bijvoorbeeld een beeld te maken zoals de winnende strandfoto.

“Dit is een combinatie van twee foto’s, één van bevroren bladeren en één van vrijstaande bomen. Achteraf heb ik ze in Photoshop samengevoegd. Ik gebruik voornamelijk Lightroom, maar als ik details fijner wil afwerken, schakel ik naar Photoshop.”

De foto’s waar Greta het meest trots op is, deelt ze graag met haar directe omgeving. “Hier in de gang hangen kaders, en daar steek ik zo af en toe een nieuwe foto in.” De fotoprints bestelt ze bij CEWE, omdat ze weet dat ze dan in goede kwaliteit gedrukt worden. Kwaliteit is ook belangrijk als ze de prints meeneemt naar de fotoclub waar ze lid van is. “Daar tonen we elkaar onze foto’s, en bespreken ze ook.” Voor die gelegenheden laat Greta haar beelden op papier afdrukken, maar sommige krijgen ook een extra speciale behandeling. “Eerder heb ik foto door CEWE laten afdrukken op acrylglas. En de foto van de boom, met meerdere beelden over elkaar, die heb ik op aluminium laten afdrukken. Dat is erg gaaf geworden, hij hangt nu in de woonkamer.”

“Dit beeld is gemaakt in het atelier van een kunstschilder die ik redelijk goed ken, en onderdeel van een reportage over hem. Hij is een erg fotogeniek mens, en stond ook plezierig model.”

Tip! De CEWE Photo Challenge is niet de enige wedstrijd die het bedrijf organiseert. Er loopt nu ook een internationale fotowedstrijd, CEWE Photo Award. Daarvoor kan iedereen nog tot en met 31 mei 2021 foto’s insturen.

Presenteer jouw meest dierbare foto’s ook eens op een stijlvolle manier en laat ze bij CEWE als wanddecoratie afdrukken. Met de promotiecode WALLSHOOT21 kan dat nu zelfs met een korting van 20 procent! Hier vind je alle mogelijkheden om je foto als wanddecoratie af te drukken. De code kan bij een besteding van tenminste 20 euro en één keer per e-mailadres tot en met 31 augustus 2021 worden gebruikt.

CEWE Photo Challenge
“Links zie je het station van Rotterdam en daarachter twee gebouwen. Rotterdam is zalig om te fotograferen. Als ik alleen ga, bekijk ik alles van meerdere kanten. Hier heb ik misschien een stuk of tien foto’s in de omgeving getrokken.”

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in