Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Normaal gesproken komt de jury van de Audubon Photography Awards in het voorjaar bijeen op het Audubon-hoofdkantoor te Manhattan om de ingezonden foto’s te bespreken en de finalisten te selecteren. Maar zoals met veel zaken anno 2020, verliep het dit jaar anders. Vanwege de maatregelen rondom de coronapandemie konden de leden niet afreizen naar New York, dus zagen ze zich genoodzaakt de jurering van de elfde editie via een digitale meeting op Zoom te doen.

Dat werd een uitputtende online-sessie. Weliswaar was er al een shortlist gemaakt van de meer dan 6000 inzendingen die waren binnengekomen, toch hadden de zes juryleden nog een hele dag nodig om uit de resterende pool de tien winnaars en eervolle vermeldingen te selecteren. Op deze pagina zie je het resultaat van deze niet echt benijdenswaardige, maar tegelijkertijd toch inspirerende taak. Want de duizenden inzendingen van bijna 1800 fotografen tonen het vogelleven in al zijn pracht.

Zeker de winnende beelden die je hier ziet, zijn de bewonderenswaardige getuigen van de creativiteit, verwondering en schoonheid die de vogelwereld rijk is, zowel in de lucht als onder water. Zij zijn door de jury gekozen vanwege hun technische kwaliteit, originaliteit en artistieke verdienste.

Winnende beelden Audubon Photography Awards 2020

Hoofdprijswinnaar: Joanna Lentini – Amerikaanse aalscholver

Canon EOS 7D Mark II, Tokina 10-17mm f/3.5-4.5 AT-X 107 DX AF Fisheye-lens, f/6.3, 1/640, ISO 320

“Ik had al heel wat uren onder water doorgebracht in de buurt van een kolonie Californische zeeleeuwen in de baai van La Paz, maar ik had er nog nooit een duikende aalscholver ontmoet. Dus verlegde ik mijn aandacht van de speelse zeeleeuwen naar de aalscholvers en keek vol ontzag toe hoe zij zich met hun snavels naar voren de zee in stortten om bij de voorbijzwemmende sardines te geraken. Hoewel ik de vogels een lange tijd heb kunnen bewonderen, heb ik ze geen enkele vis zien vangen. Erger, de speelse en nieuwsgierige zeeleeuwenpups zwommen de jachtvogels achterna en probeerde hen te  bijten.”

Fisher-prijswinnaar: Marlee Fuller-Morris – Noord-Amerikaanse waterspreeuw

Canon EOS 70D, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-lens, f/5.6, 1/2000, ISO 800

De Fisher-prijs wordt sinds de vorige editie van Audubon Photography Awards uitgereikt als erkenning voor een beeld dat zowel artistiek als onthullend is.

“Ik volgde een niet zo bekend pad in Yosemite naar de top van een kleine waterval en ging daar aan de rand van de plas zitten. Na een tijdje landde er een waterspreeuw in. De rivier stroomde snel, maar was niet erg diep. Daarom hoefde de vogel niet te duiken, maar kon hij met een spectaculaire plons zijn kop onder water steken op zoek naar een prooi. Ik wist direct dat zo’n plons op beeld geweldig zou overkomen. De vogel kwam steeds dichterbij, zodat ik honderden foto’s van vergelijkbare plonzen kon maken. Die middag koester ik als een van mijn favoriete momenten in Yosemite.”

Winnaar amateurs: Gail Bisson – Mexicaanse tijgerroerdomp

Canon EOS-1D X, Canon EF 600mm f / 4L IS III USM-lens; f/4.0, 1/800, ISO 1600

“Na een hevige regenbui ging ik in de late namiddag op een boottocht op de Tárcoles-rivier. Het regende nog steeds toen we afscheepten, maar toen de lucht eindelijk opklaarde, zagen we deze Mexicaanse tijgerroerdomp langs de rivier lopen. Terwijl de boot voorbij dreef, begon de vogel vanaf de oever naar ons te kijken. Ik richtte mijn camera op hem en draaide die snel in portretstand om de prachtige lucht na de storm achter hem vast te leggen.”

Eervolle vermelding amateurs: Bibek Ghosh – Anna’s kolibrie

Fujifilm X-T3, Canon 600mm f/4L II en Fringer EF-FX Pro II-lensadapter, f/4.0, 1/4000, ISO 3200

“Dichtbij mijn huis in Fremont staat een oude boerderij met een fontein die een magneet is voor vogels. Ik was bij de fontein op zoek naar grasmussen en andere migranten toen deze kolibrie me opviel. Hij woont er het hele jaar door, en vertoonde een opvallend gedrag. Hij dook de fontein in om wat te drinken en bleef vervolgens rondhangen om met het water te spelen. Het leek alsof hij telkens een druppel probeerde te vangen. Na een aantal foto’s gemaakt te hebben, had ik eindelijk het beeld waarin de vogel slaagde in zijn opzet.”

Winnaar Planten voor vogels: Travis Bonovsky – Goudsijs

Nikon D7100, Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD, f/10, 1/160, ISO 320

Vorig jaar werd ook de categorie Planten voor vogels geïntroduceerd. Deze is een eerbetoon aan de beste foto die de cruciale relatie tussen inheemse planten en vogels vastlegt.

“Door mijn regelmatige bezoeken aan het North Mississippi Regional Park, een gebied dat is hersteld met inheemse planten, raakte ik bekend met de bekerplant. Ik leerde dat de bladeren regenwater kunnen bevatten, zoals de naam al doet vermoeden. Ik las dat vogels en andere dieren van deze planten graag drinken, dus ik let altijd op vogels als ik er langsloop. Op een julidag had ik eindelijk geluk: een vrouwelijke goudsijs stak haar hoofd in een plant.”

Eervolle vermelding Planten voor vogels: Natalie Robertson – Tennesseezanger

Canon 7D Mark II, Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary, f/6.3, 1/1000, ISO 500

“Deze tennesseezanger was moeilijk te fotograferen omdat hij verwoed van tak naar tak sprong. Hij was daarbij op zoek naar een inheemse kruisbes, een plant die in dit deel van Canada in het vroege voorjaar bloeit. Kruisbessen zijn een belangrijke voedselbron voor de uitgeputte zangvogels die naar het noorden trekken over de Grote Meren. Ik vond het geweldig om zo’n ​​duidelijke foto te maken van deze tennesseezanger die nectar uit het kleine bloempje drinkt.

Winnaar professionals: Sue Dougherty – Amerikaanse fregatvogel

Canon EOS 7D Mark II, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, f/8.0, 1/1250, ISO 1250

“De zon ging onder achter een broedkolonie van fregatvogels op de Galápagos. De vogels waren erg actief en verbluffend dichtbij – een ervaring die des te specialer was omdat ik er samen was met goede vrienden. Zij zaten net zo gefascineerd naar de scène te kijken als ik. We gingen op het zand liggen, en probeerden liggend op onze buik met onze camera’s de silhouetten vast te leggen en zonnesterretjes te componeren rondom de vleugels van de vogels. Ik zag dit mannetje met een door de zon verlichte keelzak, en zoomde in om zijn portret vast te leggen.”

Eervolle vermelding professionals: Gene Putney – Waaierhoen

Nikon D500, AF-S VR Zoom-Nikkor 200-400mm f / 4G IF-ED, f/5.6, 1/400, ISO 1600

“In het voorjaar van 2019 deed ik mijn eerste poging om te kijken hoe het waaierhoen zijn baltsritueel uitvoert. Op een late namiddag zette ik mijn camera aan de rand van een landelijke weg en gebruikte mijn auto als vogelhut. Dit mannetje was de eerste vogel die ik zag en hij bleek een geweldig model. Terwijl hij van me af keek, zorgde hij voor een mooie profielhouding van achteren.”

Winnaar jeugd: Vayun Tiwari – Jacana

Canon EOS 7D Mark II, Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM, f/5.0, 1/320, ISO 1250

“Tijdens een boottocht op de New River in Belize zag ik een paar jacana’s bij wat waterlelies en vroeg de kapitein om te stoppen. Ik hoopte dat ons schip de vogels niet zou wegjagen, maar het tegendeel bleek waar. Een exemplaar bleef maar dichterbij komen. Toen de vogel even stopte om in een waterlelie te turen, kon ik me op de schommelende boot goed positioneren om deze speciale foto te maken.”

Eervolle vermelding jeugd: Christopher Smith – Grote renkoekoek

Panasonic Lumix FZ80 4K, 60x zoom DC VARIO 20-1200mm f/2.8-5.9, f/5.6, 1/500, ISO 200

“Tijdens een wandeling door een natuurreservaat in Fresno hoorde ik een grote renkoekoek naar zijn partner koeren. Ik volgde het geluid om te zien dat de vogel een cadeau voor zijn partner vasthield: een hele grote haagleguaan! De renkoekoek zat bijna tien minuten op een paal boven me. Door het harde licht was het moeilijk om de juiste camera-instelling te krijgen, maar deze foto is het resultaat. Ik vind het leuk dat de foto een klein roofdier met zijn prooi laat zien.”

Met dank aan Audubon.org voor de beelden en de informatie over de foto’s.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in