Hendrik Braet
Na de versoepeling van de lockdown gaan we al de stad in. Hier komen we aan het nieuwe regenboogzebrapad in Gent-centrum. Toevallig paste Charlotte haar outfit hier perfect bij.

Geïnspireerd door een werk van David Hockney greep Hendrik Braet de lockdown aan om een fotoserie van zijn dochter te maken.

Documentaire-fotograaf Hendrik Braet richt zich in zijn werk vooral op zijn eigen, Belgische cultuur. Zijn motief Het gebeurt allemaal dichtbij jou! kan hij tijdens de lockdown onverwacht ook op zijn eigen gezinssituatie toepassen. In de reeks You can’t cancel Spring documenteert Braet de belevenissen van zijn dochter in een wereld met nauwelijks bewegingsruimte.

Shoot vroeg de Gentse fotograaf om een selectie van de beelden van You can’t cancel Spring te voorzien van een persoonlijk perspectief. Die vind je op deze pagina als bijschrift bij de foto’s.

Lente en Hockney als inspiratie

“Het is ondertussen 68 dagen geleden dat de scholen sloten en ik met deze reeks startte”, vertelt de Gentenaar. “Vanaf dag 1 besloot ik mijn dochter te fotograferen onder de titel You can’t cancel Spring, geïnspireerd door een werk van David Hockney.” Aan het begin van de crisis verblijdde de bekende Britse popart-kunstenaar de wereld met een nieuw digitaal kunstwerk genaamd Do remember they can’t cancel the spring – als positieve boodschap voor een nieuwe wereld vol voorheen onbekende beperkingen. Die gedachte sluit perfect aan op de kijk van Braet op de buitengewone situatie: “Je kan alles annuleren, maar niet de geboorte van de nieuwe lente. Je kan de lente ook niet uit mijn dochter bannen en ook niet uit mij als artiest.”

Advertentie

De lockdown als kans

Braet greep de lockdown aan als een kans om nieuw werk te maken. “Het was een moment van herbronning, maar ook een intense periode met mijn gezin. Mijn vrouw en ik werkten een groot deel van de tijd vanuit huis, en in combinatie met de scholen die dicht zijn was dat een hele opgave in onze kleine woning. Maar ik vind dat we het goed doorstaan hebben.” Het maken van deze reeks heeft de fotograaf ermee leren omgaan te leven met bewegingsbeperking.

De foto’s zijn allen genomen in hun kleine arbeiderswoning en in het park daar 100 meter vandaan. Toen hij er ruim twee maanden geleden aan begon, kon Hendrik niet verwachten dat hij de reeks zolang zou moeten volhouden. “En nog steeds is er geen vooruitzicht en perspectief dat ze nog naar school zal kunnen gaan in het derde leerjaar in onze buurtschool in Gent.”

Over Hendrik Braet

Hendrik studeerde vier jaar fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent en specialiseerde zich daarna twee jaar in fotokunst. Hij won verschillende prijzen, waaronder The Price of Snoecks 2014. “Ik ben in hoofdzaak een straatfotograaf met een focus op mijn eigen Vlaamse cultuur”, vertelt Braet over zijn stijl. “Ik blijf verwonderd van mijn eigen omgeving, dat is een onuitputtelijke vorm van inspiratie. Ik heb dan ook een hekel aan reizen. En als ik reis, maak ik zelden foto’s. Typisch voor mijn fotografie is het gebruik van humor tot in het surrealistische toe, mijn strakke uitzuivering van het overbodige en mijn sterke nadruk op felle kleuren. Mijn werk is nogal levendig.”

Kijk voor meer werk van Hendrik Braet op zijn website.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in