lockdown fotografie

Op zoek naar inspiratie tijdens de lockdown? Dit zijn 7 creatieve manieren om geweldige foto's te maken zonder je huis te verlaten.

Als fotografen worden we hard getroffen door de coronacrisis. Ons beroep of onze hobby bestaat nu eenmaal uit het opzoeken van de leukste locaties om deze later te kunnen delen met anderen. Geen citytrips meer voorlopig en zelfs geen trips in eigen land. Als hobbyfotograaf is het gelukkig slechts een kwestie van wachten, maar als professional betekent dit natuurlijk een verlies van inkomsten. Evenementen worden immers afgelast, huwelijken uitgesteld en portretten vervangen door lockdown selfies.

Gelukkig is de fotografie een kunst van veel aspecten. Zelfs als je moet binnenblijven, kan je nog steeds aan de slag met je camera. Het vraagt misschien wat extra creativiteit, maar het resultaat hoeft zeker niet minder te zijn dan je normale werk. Hieronder alvast enkele tips om je portfolio aan te vullen.

Macrofotografie

Als je ondertussen de muren rondom je al genoeg hebt gezien, dan is het tijd voor een ander perspectief. Dat vind je makkelijk in de kleine details. Van legomannetjes tot modelbouwvliegtuigjes of insecten op de paasbloemen in de tuin, je directe omgeving is een onuitputbare bron van macro-onderwerpen. Die kunnen geweldige foto’s opleveren.

Advertentie

Als je niet weet waar beginnen, kijk dan even op Instagram bij de hashtag #macrophotography. Die is inmiddels al bijna 10 miljoen keer gebruikt. Je foto’s hoeven trouwens niet allemaal stilstaande onderwerpen te bevatten. Met een busje perslucht en wat zand bevindt een speelgoedautootje zich plots in een echte rally. En je hebt slechts enkele druppels water nodig om een leuke reflectie te maken. Laat je fantasie de vrije loop en op het einde van de dag zal het lijken alsof je terugkomt van een heerlijk dagje uit. 

Fotografeer je huisdier

We maken allemaal wel eens foto’s van onze huisdieren, maar tijdens de lockdown is het een goed idee om een stapje verder te gaan. Ga op zoek naar voorwerpen die bij de persoonlijkheid van je huisdier passen en stel zo een leuke foto samen. Je kan ook je huisdier koppelen aan een thema, zoals isolatie of juist iets vrolijks. Wie een tuin ter beschikking heeft, heeft natuurlijk een hoop extra ruimte om in te werken. Actiefoto’s zijn dan zeker mogelijk en je kan er een leuke gezinsactiviteit van maken. Wij raden alvast @PS.NY op Instagram aan als voorbeeld.

View this post on Instagram

#Fallvibes 🍁

A post shared by Mr. Cookie (@ps.ny) on

Maak een zelfportret of familiefoto

Afhankelijk van wie er zich allemaal mee in lockdown bevindt, kan je op een creatieve manier aan de slag met jezelf en anderen. Maak een lijstje van de dingen die jullie dagelijks doen en combineer deze tot een interessante foto. Het is bovendien ook een ideaal moment om een nieuwe profielafbeelding te maken voor Facebook of een professioneel beeld voor LinkedIn. Deze laatste zorgt er meteen ook voor dat het even aanvoelt als een gewone dag op het werk. Een statief is dan natuurlijk essentieel. Hoewel je ook de self-timer kan gebruiken, is een afstandsbediening of smartphone-app zeker aan te raden. Deze laatste laten je vaak ook toe om te zien wat de zoeker ziet. Dat helpt dus enorm bij het vinden van de juiste compositie. Zo loop je niet steeds over en weer om jezelf goed op de foto te zetten. 

Ga aan de slag met video

Als je toch even uitgekeken bent op fotografie in je eigen huis of appartement, dan is het maken van een video misschien wel een goed alternatief. Veel mensen zijn ondertussen aan het vloggen geslagen om deze speciale tijden te documenteren. Dit helpt je om je gedachten te ordenen, je zinnen te verzetten en een manier van contact te houden met anderen. Het bewerken van een video vraagt zeker wat tijd, maar ook dat educatieve proces helpt enorm bij zij die afleiding nodig hebben.

Heb je een systeemcamera of dslr, dan kan je deze uiteraard gebruiken. Zo gingen wij bijvoorbeeld aan de slag met de nieuwe Sony 20mm f/1.8 op een Sony a7 III. Dat bleek een zeer goede combinatie voor het opnemen van enkele video’s. Het hoeft natuurlijk allemaal niet zo professioneel, want je kan ook gewoon je smartphone gebruiken om een video op te nemen. Het zal je ongetwijfeld verbazen hoe goed deze zijn voor een vlog. 

Lees Shoot!

Als je niet actief kan bezig zijn met fotografie, dan is bijleren over fotografie een geweldig alternatief. Even bladeren door oude edities van Shoot kan voor inspiratie zorgen voor na de lockdown. Schrijf de tips die je tegenkomt zeker ergens op, zodat je ze niet vergeet.

Je kan ook een beroep doen op een van de vele online platformen waar je iets bij kan leren over fotografie. Fotografie YouTubers gaan momenteel enorm creatief om met de lockdown. En online leerplatformen bieden meer dan ooit tevoren gratis cursussen aan. Kijk dus zeker eens op PhotoFacts Academy, CreativeLive, Professional Photographers of America of een van de vele andere aanbieders. 

Een greep uit het aanbod op CreativeLive

Organiseer en bewerk je (oude) foto’s

Elke fotograaf heeft minstens enkele mappen met foto’s die hij ‘als ik tijd heb’ wel eens zal bewerken. De lockdown is daar het ideale moment voor! Ga door je archief alsof je een lenteschoonmaak doet en zorg ervoor dat alles netjes op orde staat.

Ben je het maken van een back-up al maanden aan het uitstellen, dan is er nu geen excuus meer. Clouddiensten zijn immers nog steeds toegankelijk en ook harde schijven kan je nog steeds online bestellen.

Zelfs al is heel je archief netjes verzorgd, kan het nog steeds geen kwaad om eens door al je foto’s te bladeren. Vaak ontdek je dan nog een leuke foto die je met wat recent geleerde bewerkingsmethodes kan omvormen tot een parel. En wil je toch eens wat nieuws? Waarom niet wat artificiële intelligentie toevoegen aan je bewerkingsproces? De Sky Replacement Tool van Luminar is daar een goed voorbeeld van. Ook is dit dé tijd om eens een ander bewerkingsprogramma te proberen dan je geliefde Lightroom. De meeste alternatieven kan je immers een aantal weken testen, alvorens je moet betalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar ON1 Photo RAW of Capture One 20.

Neem deel aan een fotowedstrijd

Tijdens deze periode zie je overal fotowedstrijden verschijnen. Dat is zowel een leuke manier om creatief aan de slag te gaan als om in contact te blijven met je community. Bij Shoot hielden we al een fotowedstrijd op onze Facebook en Instagram en ook online zie je veel oproepen verschijnen. Populaire YouTuber Peter McKinnon organiseert bijvoorbeeld wekelijks de Peter McKinnon Photo Challenge waaraan honderden fotografen deelnemen. Lid van een fotoclub? Neem contact op met je medeleden en zet zelf een wedstrijd op!

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in