Podcast Fotografie 2020

Op zoek naar een podcast rond fotografie? Wij raden je aan om naar een van deze 6 producties te luisteren.

Wie in dit digitale tijdperk met fotografie als hobby of beroep bezig is, heeft ongetwijfeld al eens een tutorial video op YouTube gekeken. Je hoeft echter niet te wachten tot je achter een computer zit of een smartphone in je handen hebt om iets bij te leren over fotografie. Via een podcast kan dat namelijk ook.

Je hoeft enkel je favoriete podcast app te downloaden en beginnen te luisteren, bijvoorbeeld tijdens het koken of joggen. Op het vlak van fotografie zijn er vooral Engelstalige podcasts te vinden en komt Vlaams minder aan bod, maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden.  

Extra tip: We raden je Pocket Casts aan om te luisteren naar deze podcasts.

Advertentie

1. Picture This Photography Podcast

De Picture This Photography Podcast is een podcast van fotografiekoppel Chelsea en Tony Northrup. Zij hebben een eigen YouTube-kanaal rond fotografie en deze podcast wordt dan ook ondersteund door een wekelijkse video. Wat hen zo leuk maakt om naar te luisteren, is hun combinatie van kennis. Waar Tony als voormalig computerprogrammeur enorm veel technische kennis heeft en die aspecten van de camera enorm goed kan uitleggen, kan je bij Chelsea dan weer terecht voor de creatieve kant van de fotografie. Beide hebben ze als freelancers en auteurs ook een uitgebreide zakelijke kennis. Dat brengt dat je op alle vlakken kan bijleren en de afleveringen nooit vervelen. Hun onderwerpen zijn ook steeds enorm actueel en haken in op het allerlaatste fotografienieuws. Verwacht afleveringen tussen de 15 en 30 minuten. 

Fotografie podcast

2. FroKnowsPhoto Photography Podcast

Wanneer we het hebben voor educatieve YouTubers hebben, dan mag Jared Polin van Fro Knows Photo zeker niet ontbreken. Of je de Fro kan appreciëren, verschilt van persoon tot persoon, want zijn persoonlijkheid is zeker niet voor iedereen weggelegd. In de Daily Fro-afleveringen van deze podcast geeft Jared je geregeld (een echt schema lijkt er niet te zijn) updates over zijn leven als fotograaf en YouTube-persoonlijkheid. Daarbij komt steeds het laatste nieuws uit de camera-industrie aan bod, en dat op een humoristische en licht verteerbare manier. De meeste afleveringen zijn tussen de 15 en 30 minuten lang, wat ze ideaal maakt voor onderweg te luisteren. 

Fotografie podcast

3. That Creative Life

That Creative Live is mijn favoriete podcasts van dit moment en wordt gehost door tech-YouTuber Sara Dietschy. De podcast is een absolute must voor creatievelingen die naast fotografie ook alle technologie daarrond interessant vinden. Sara weet steevast de grootste namen als gast te strikken, gaande van fotografen tot artiesten, YouTubers, CEO’s en iedereen daartussen. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Chris Hau, Sorelle Amore en Gary Vaynerchuck. Daarnaast heeft Sara een passie voor technologie en in het bijzonder die van camera’s, zoals de Leica’s die ze van haar grootvader gekregen heeft. Hierdoor blijven discussies over specifieke camera’s zeker niet achterwege. Afleveringen duren ongeveer een uur.

Fotografie podcast

4. This Week in Photo

Heb je liever een podcast die specifiek over fotografie gaat, en naast nieuws ook nog regelmatig boeiende gasten ontvangt, dan is This Week in Photo van Frederick Van Johnson een absolute aanrader. De podcast loopt ondertussen al bijna een jaar en afleveringen komen verschijnen min of meer wekelijks. Als we door de meest recente afleveringen kijken, zien we een interview met de CEO van Skylum, producent van fotobewerkingsapp Luminar, maar ook afleveringen over storytelling, compositie en reisfotografie. Op het YouTube-kanaal van TWiP kan je bovendien nog soortgelijke content vinden, zoals fotobesprekingen met andere fotografen. Afleveringen duren meestal tussen de 20 en 40 minuten. 

fotografie podcast 2020

5. 529 Podcast

De 529 Podcast (lees als 5 to 9) is een van de podcasts die ik tegenkwam tijdens mijn research voor dit artikel en die me aangenaam verrast heeft. Net zoals That Creative Live richt 529 zich iets algemener op creatievelingen, maar ook fotografie komt ruimschoots aan bod. De podcast wordt gehost door fotografen Demas Rusli en Benjamin Lee die enorm populair zijn op Instagram door de prachtige beelden die ze maken in steden over heel de wereld. Reizen, maar ook straatfotografie komen vaak aan bod en interessante gasten delen op hun beurt hun verhalen. Zo vinden ze elke week een unieke insteek voor hun afleveringen. De podcast lijkt momenteel op pauze te staan, maar het archief is absoluut de moeite waard. Verwacht afleveringen van ongeveer één uur. 

Fotografie podcast

6. Shoot Edit Chat Repeat

Tot slot is er nog Shoot Edit Chat Repeat, de podcast van Vicki Knights & Eddie Judd. Deze twee dames uit het Verenigd Koninkrijk hebben het over fotografie en alles wat met hun beroep als freelance fotograaf te maken heeft. Als tagline heeft de podcast “for people photographers” meegekregen. Dat maakt meteen duidelijk dat portretfotografie in allerlei vormen en kleuren aan bod zal komen. De podcast bestaat al sinds begin 2018 en de dames hebben in die tijd duidelijk een hechte vriendschap opgebouwd, wat de podcast een plezier maakt om naar te luisteren. De vele gasten zorgen voor de nodige afwisseling en het Britse accent krijg je er gratis en voor niets bij. Verwacht afleveringen van één uur of langer. 

Fotografie podcast

7. Extra: Photo Stories Podcast

We gingen voor jullie ook op zoek naar Nederlandstalige podcasts over fotografie, maar helaas bleek het moeilijk om deze te vinden. Photo Stories is daar een uitzondering op, al zit er wel anderhalve maand tussen de afleveringen, wat we net iets te veel vinden. Voor wie de Engelse taal niet helemaal machtig is, is het echter wel een goed alternatief. Nieuws, interviews en zelfs reviews komen allemaal aan bod en dat met een lokaal kantje. 

Wij hopen dat elk van deze podcasts jullie kan entertainen op momenten dat je enkel maar kan luisteren. Laat het ons zeker weten als jullie fan zijn van podcasts die nog niet in dit lijstje terug te vinden zijn, zeker als het Nederlandstalige podcasts zijn!

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in