Fotoboek: Insomnia van Annabel Oosteweeghel en Carlijn Vis

Eén op de vijf Nederlanders heeft last van slapeloosheid – ook wel insomnia genoemd. Hoe ziet de nacht eruit als je niet kunt slapen?

Over Insomnia

Uren wakker liggen terwijl iedereen slaapt. Piekeren, een nachtwandeling maken, blijven liggen of opstaan, een tv-serie kijken, gaan werken of de vloer dweilen. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd. Hoe ziet de nacht eruit als je niet kunt slapen?

Excerpt

Als Winnie Terra (45) ’s nachts niet kan slapen, gaat ze naar de keuken om iets te eten, een goed belegd broodje, roomijs, een stuk chocola. John Delwel (32) kijkt series tot de zon opkomt, of gaat zijn huis schoonmaken – poetsen, afwassen, ramen lappen. Julia Akkerhuis (16) doet zo min mogelijk; naast haar bed ligt een bidon met water, daar drinkt ze uit, verder beweegt ze niet, in de hoop niet wakkerder te worden dan ze al is. Voor alle drie is het moeilijk om hun gedachten te stoppen en in slaap te vallen.

Over de auteurs

Fotograaf Annabel Oosteweeghel (1969) en journalist Carlijn Vis (1983) laten in hun boek Insomnia zien wat slapeloosheid met mensen doet. Het woelen in de nacht, de eenzaamheid, het nachtelijk lijden. “Die onzichtbare wereld wilden we zichtbaar maken.” De foto’s lijken stills uit films met de slapelozen als figuranten in het decor van nacht.

Wat Shoot er van vond

Insomnia is een uniek boek dat erin geslaagd is om tekst en beeld te combineren op een indrukwekkende manier. De getuigenissen die te vinden zijn in het boek spreken tot de verbeelding en zorgen voor een kijk in een donkere wereld die je normaal gesproken niet ziet. Elke slapeloze heeft zijn eigen verhaal en dat wordt perfect geïllustreerd met prachtige foto’s. Deze beelden zijn al even duister als de verhalen en zetten aan tot denken, geholpen door de nachtzwarte pagina’s waarop het boek gedrukt is. De samenwerking tussen Annabel Oosteweeghel en Carlijn Vis is dan ook enorm geslaagd.  

Insomnia tentoonstelling. © Museum de Fundatie

Insomnia tentoonstelling te Zwolle

Wie Insomnia op een groter formaat wil bewonderen, kan daarvoor terecht op de tentoonstelling die van 18 januari tot 6 mei plaatsvindt in Museum de Fundatie te Zwolle. Het boek zelf is te verkrijgen voor 29,95 bij uitgeverij Waanders.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in