Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren viert zijn vijftigste verjaardag met een tentoonstelling in Fotomuseum Antwerpen én het boek Present.

Je vijftigste verjaardag vieren met een grote overzichtstentoonstelling in FOMU is natuurlijk al een grote eer. Maar Stephan Vanfleteren maakt het feest helemaal compleet met een vuistdik boek met maar liefst 505 foto’s. In Present toont de bekende fotograaf zijn indrukwekkende oeuvre. Het boek geeft een volledig beeld van hem als fotograaf en als kunstenaar. Maar bovenal toont het hem als mens, die met empathie, verwondering en nieuwsgierigheid in het leven staat. “Ik was daar, ik was present”, aldus de fotograaf, die zichzelf steeds zowel medeplichtige als getuige voelt.

Stephan Vanfleteren is bij het grote publiek vooral bekend om zijn indringende zwart- witportretten. De voorbije decennia maakte hij ook een brede waaier aan documentair, artistiek en persoonlijk werk. Van straatfotografie in wereldsteden als New York tot de genocide in Rwanda. Van façades en vitrines tot de mystieke landschappen van de Atlantikwall. En van stillevens tot doordringende portretten. In Present krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats.

“Natuurlijk kijk ik achterom, maar ik kijk ook vooruit, naar links, naar rechts, naar boven en naar onder. Ver en dichtbij. En voor de eerste maal kijk ik ook eens echt naar binnen.” — Stephan Vanfleteren

Persoonlijke reflecties van Stephan Vanfleteren

Present biedt meer dan alleen beelden. In zeer persoonlijke teksten reflecteert Vanfleteren over hoe de  fotografie als genre en zijn eigen werk de voorbije decennia zijn geëvolueerd. Het geeft je inzage in zijn fascinerende carrière, van bij het begin, als hij hongerig naar actie de wereld rondreist. Ook zijn thuisland fotografeert hij: alle markante gebeurtenissen van de jaren negentig passeren voor zijn lens. Rond de millenniumwisseling begint Vanfleteren zich te richten op wat dreigt te verdwijnen. Hij brengt zijn heimat en landgenoten op onnavolgbare wijze en met de verbetenheid van een archivaris in beeld.

Advertentie

De laatste jaren brengt Vanfleteren de wereld binnen in zijn daglichtstudio. Talloze ontmoetingen en portretten zijn het sprekende resultaat daarvan. In het boek staan twee recente, nog niet eerder gepubliceerde reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan: een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie in kleur.

Present van Stephan Vanfleteren (Uitgeverij Hannibal, ISBN 978 94 6388 714 4) telt 496 pagina’s en heeft een formaat van 31 x 24,3 cm. Het Nederlandstalige boek met een linnen hardcover met zeefdruk kost 69 euro.

Bekijk hieronder alvast een voorproefje van de beelden in Present.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in