Disney fotografen PhotoPass petitie

Brassaï kwam in 1899 ter wereld als Gyula Halász in Brassó (tegenwoordig Brașov in Roemenië). Hij studeerde aan de Hogere School voor de Kunsten in Berlijn voordat hij zich in 1924 in Parijs vestigde. Deze stad werd het hoofdonderwerp van zijn werk. Hij begon als schilder, maar kwam er al snel achter dat zijn grootste […]

Brassaï kwam in 1899 ter wereld als Gyula Halász in Brassó (tegenwoordig Brașov in Roemenië). Hij studeerde aan de Hogere School voor de Kunsten in Berlijn voordat hij zich in 1924 in Parijs vestigde. Deze stad werd het hoofdonderwerp van zijn werk. Hij begon als schilder, maar kwam er al snel achter dat zijn grootste en meest originele talent in fotografie lag. Om zijn echte naam voor zijn schilderijen te behouden, ondertekende hij zijn journalistieke werk, karikaturen en foto’s met ‘Brassaï’ (‘van Brassó’). Zijn foto’s zouden het pseudoniem beroemder maken dan zijn echte naam.

Matisse met zijn model 1939 © Brassaï, Estate Brassai Succession Paris.

Brassaï is een van de grondleggers van een nieuwe artistieke traditie in de fotografie in de jaren 30. Een eerdere generatie fotografen probeerde slechts de traditionele kunsten na te bootsen. De nieuwe generatie behandelde fotografie als een zelfstandige kunstvorm en bovendien als het perfecte medium om het hedendaagse leven vast te leggen. De tentoonstelling in Foam laat vele artistieke uitingen van de fotograaf zien, variërend van foto’s tot tekeningen van vrouwelijk naakt.

Tot en met 4 december
Foam Fotografiemuseum
Keizersgracht 609
Amsterdam
www.foam.org

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in