Horse Head van Frederik Buyckx in boek en expositie

0

In zijn indrukwekkende serie Horse Head documenteerde Frederik Buyckx de geïsoleerde levensstijl van semi-nomadische herders in Kirgizië. De winter stelt deze herders bloot aan ijzige koude en barre leefomstandigheden. Met kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven houden ze zichzelf en hun vee staande in dit onherbergzame landschap. Buyckx volgde hen, zelf ook te paard, op tochten door de bergen om hun vee te laten grazen. Hij verbeeldt op onnavolgbare wijze de emotionele band die de herders hebben met hun paarden, die onmisbaar zijn in hun dagelijkse leven.

In Horse Head documenteert de fotograaf zo de connectie tussen mens en natuur in de geïsoleerde levensstijl van deze herders. Frederik Buyckx onderzoekt hoe mens en dier samenleven, in welke mate ze van elkaar afhankelijk zijn en hoe ze omgaan met de meedogenloze kracht van de natuur.

De tentoonstelling Horse Head is vanaf morgen te aanschouwen in Cultuurcentrum Mechelen. Uitgeverij Hannibal geeft de serie ook in boekvorm uit. Het boek Horse Headtelt 184 pagina’s van 36 x 24 c en is te koop voor 55 euro.

Horse Head
Een herder leidt een kudde schapen op 3700 meter hoogte de bergen in om gras te vinden. © Frederik Buyckx

Horse Head en Buyckx in de prijzen

Met Horse Head won Buyckx eerder dit jaar de Limaphoto-prijs voor Belgische documentairefotografie. Voor zijn persoonlijke, artistieke werk verkent Buyckx afgelegen gebieden waar de natuur overweldigend schoon en onvoorspelbaar hard kan zijn. Daarbij tast hij steeds de ultieme grenzen van de elementen af. Vaak vormen de ontmoetingen met bijzondere mensen de aanleiding voor een fotoreeks.

Isolement is een cruciale factor in het werk van Buyckx. De uitgestrekte leegte in majestueuze berglandschappen voorbij de laatste nederzetting is het gebied dat hij aantrekt als persoon en dat hij als fotograaf verkent. Het resultaat zijn monumentale landschappen waarin de bewoners lijken te verdwalen of zelfs vervagen. De overweldigende schoonheid van deze locaties staat vaak in schril contrast met de kwetsbaarheid waaraan men hier blootgesteld wordt door barre omstandigheden en het onvoorspelbare karakter van moeder natuur. Dat intrigerende evenwicht is wat de fotograaf toont in zijn herkenbare visuele stijl. In 2017 werd Frederik Buyckx uitgeroepen tot Photographer of the Year bij de prestigieuze Sony World Press Photography Awards.

Horse Head
Jongens spelen een traditioneel paardenspel genaamd Kok Boru. © Frederik Buyckx
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in