Rooftops
AK1 © André Kertész

Voor Rooftops observeerde André Kertész als een voyeur zonder deel te nemen aan het leven dat rond hem plaatsvond. Nu te zien in Fifty One Too.

De zwart-witfoto’s van Rooftops zijn gemaakt tussen 1939 en 1978 in New York. Daar arriveerde Kertész na te zijn gevlucht voor het toenemende anti-joodse klimaat in Parijs. In 1952 vestigde hij zich in een appartement op de 12e verdieping met uitzicht op Washington Square. Vanaf daar en van dichtbije daken richtte Kertész zijn zoomlens op de architectuur om hem heen. Gebruikmakend van de mogelijkheden die schoorstenen, muren, brandtrappen en hun schaduwen hem boden, creëerde Kertész sterk lineaire composities en zwart-witte contrasten.

Te midden van deze betonnen jungle zag hij tekenen van menselijke aanwezigheid. Zoals muurgeschilderde advertenties, te drogen wasgoed, een glurende vrouw door haar raam of een zonnebader op het dak van een flatgebouw. Juist dit soort details geven de beelden van Kertész vaak een vleugje humor. Als een voyeur observeerde Kertész zonder deel te nemen aan het leven dat rond hem plaatsvond. De beelden worden vergezeld van een foto uit de serie Paris Rooftops van Michael Wolf, als eerbetoon aan deze in april overleden fotograaf.

Tot en met 26 oktober
Fifty One Too
Hofstraat 2
2000 Antwerpen
www.gallery51.com

Advertentie

AK2 © André Kertész
Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in