Out of Office. Tijdens de vakantiemaanden popt deze melding constant op in ieders mailbox. Die gedachte aan ergens anders zijn, weg zijn van hier, was de basis voor een door BREEDBEELD georganiseerde fototentoonstelling, die afgelopen zaterdag in het Sterckhof in Antwerpen van start ging.

Out of Office
Joakim Steyls wint met zijn haast surreële beeld Ikaika.

In de beelden van Out of Office vormt het mysterie van wat verborgen blijft de hoofdtoon. De foto’s, geselecteerd uit meer dan 1800 ingezonden beelden, hinten naar een groter verhaal, zonder al te veel context prijs te geven. Met hun werk brengen de 34 geselecteerde fotografen een andere wereld tot leven. Het verhaal van Out of Office speelt zich daardoor evenzeer buiten de kaders af, in de interactie tussen de beelden en in het hoofd van de bezoeker.

De opstelling van de tentoonstelling wisselt intieme installaties in verborgen hoekjes van de kasteeltuin en het park af met grote prints, frontaal tegen de muren van het kasteel. Als bezoeker ga je zelf op tocht tussen de werken, waarbij de realiteit fictie lijkt en fragmenten van verhalen je meenemen naar een andere wereld. De opstelling in openlucht en de grote variëteit in de presentatie van de werken gaat ook in directe dialoog met de natuur en de omgeving van het park en de kasteeltuin.

Out of Office
Boris Vermeersch, uit de serie The Peach Blossom Spring.

Drie talenten gelauwerd

Drie van de deelnemende fotografen, Joakim Steyls, Boris Vermeersch en Neoza Goffin, vielen daarbij in de prijzen. Het werk van deze drie beloftevolle fotografen vertelt telkens een heel eigen verhaal, over Hawaïaanse lavastromen en een gemeenschap op een onbekend eiland, tot het verkennen van de eigen seksualiteit.

Joakim Steyls fotografeerde zijn winnende, haast surreële beeld Ikaika op Hawaï, op een gestold lavameer. Joakim trok naar Hawaï om daar de vulkanische activiteit te gaan documenteren. Door de barsten in de korst van dit desolate, zwarte landschap groeit uit het niets een jonge boom. Ikaika betekent kracht in het Hawaïaans. De foto van Boris Vermeersch, de tweede prijs uit de wedstrijd, is het enige portret in de tentoonstelling: een enigmatisch portret vanop afstand van een kind dat neerknielt in de wilde natuur. Het werk komt uit The Peach Blossom Spring, een reeks die Boris fotografeerde op een eiland waar een gemeenschap leeft van mensen die zich volledig heeft afgekeerd van de samenleving. Ze leven er in hutten en grotten, in eenheid met de natuur. Intussen groeit er ook een eerste generatie kinderen op die op het eiland geboren zijn, wat allerlei nieuwe vragen met zich meebrengt rond educatie. De locatie van het eiland wordt door de inwoners verborgen gehouden voor de buitenwereld. De derde prijs was voor Neoza Goffin. Haar foto komt uit de uiterst persoonlijke reeks The Rise of a Peculiar Flower with Wicked Roots. Neoza documenteert daarin haar zoektocht naar zichzelf, voornamelijk op seksueel en spiritueel vlak, tijdens een sabbatjaar. De reeks omvat zelfportretten, psychedelica en beelden van seksfeestjes, wat resulteert in een expliciet en tegelijk poëtisch relaas van een jonge vrouw die het leven omarmt en haar grenzen aftast.

Out of Office
De winnende foto van Neoza Goffin komt uit de uiterst persoonlijke reeks The Rise of a Peculiar Flower with Wicked Roots.
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in