001_John Moore_Getty Images
Crying Girl on the Border © John Moore, Getty Images
Advertentie

Leer betere foto's te maken op de Photo Inspiration Day

15 september, Antwerpen

De Photo Inspiration Day is een dag vol fotografie, waarbij de nadruk ligt op het opdoen van praktijkkennis. Bestel nu je tickets en profiteer tot en met 20 augustus van 2 euro early bird korting.


 

De jury van de 62e editie van de World Press Photo heeft de foto Crying girl on the border van John Moore uitgeroepen tot de World Press Photo of the Year 2019. Het winnende beeld toont de huilende Hondurese peuter Yanela Sanchez, terwijl haar moeder Sandra Sanchez door Amerikaanse grensfunctionarissen in McAllen,Texas, 12 juni 2018 wordt gefouilleerd.
Nadat deze foto wereldwijd was gepubliceerd, moest de US Customs and Border Protection bevestigen dat Yanela en haar moeder niet door Amerikaanse functionarissen gescheiden waren, zoals met duizenden andere ouders en kinderen wel het geval was. Toch resulteerde de publieke verontwaardiging over deze controversiële praktijk, die onder andere door deze foto was ontstaan, ruim een week later tot een wijziging van beleid van president Donald Trump. “Ik denk dat dit beeld de harten van zoveel mensen raakte, net zoals het bij mij deed, omdat het een groter verhaal humaniseerde”, aldus John Moore over zijn uitverkoren foto.

001_John Moore_Getty Images
Crying Girl on the Border
© John Moore, Getty Images

 
“De details in de foto zijn interessant. Van de handschoenen die de grenspatrouille-officier draagt ​tot het feit dat de veters zijn verwijderd”, aldus juryvoorzitter van dit jaar, Whitney C. Johnson over de winnende foto. Mede-jurylid Alice Martins voegt daar aan toe: “De foto vertelt je meteen zoveel over het verhaal. En tegelijkertijd voel je je er echt zo verbonden mee (…). Deze foto laat een ander soort geweld zien, dat psychologisch is.”
John Moore is senior fotograaf en speciaal correspondent voor Getty Images. Hij heeft in 65 landen en op zes continenten gefotografeerd en was 17 jaar als fotograaf gestationeerd in het buitenland. Sinds hij in 2008 terugkeerde naar de Verenigde Staten richt hij zich op immigratie en grensaangelegenheden.
 

Story of the year

Dit jaar introduceerde de World Press Foundation de World Press Photo Story of the Year Award om de verhalen die ertoe doen in de spotlight te zetten. De jury koos The Migrant Caravan van Pieter ten Hoopen als winnende serie voor deze award.
Met zijn serie documenteerde Ten Hoopen de grootste migrerende karavaan in de recente geschiedenis, met volgens de VN maar liefst 7000 reizigers uit Nicaragua, El Salvador en Guatemala, waaronder minstens 2.300 kinderen. “Er spreekt zo’n hoog gevoel van waardigheid uit. Het vertelt me ​​echt over hoop, over wat hoop echt betekent”, aldus jurilid Yumi Goto over de serie. Pieter Ten Hoopen is lid van Agency VU in Parijs, evenals de oprichter van het bedrijf Civilian Act in Stockholm, Zweden. Pieter werkt sinds 2004 in de nasleep van oorlogen en humanitaire crisis .

016_Pieter Ten Hoopen_Agence Vu_Civilian Act-online
Uit de serie The Migrant Caravan
© Pieter Ten Hoopen, Agence Vu/Civilian Ac

 
Op de website van World Press kun je alle winnende en genomineerde beelden van de 62e editie van de World Press Photo 2019 bekijken.