Door de automatische fotocorrectie verliezen deze foto’s in het eindresultaat voor een deel hun opzettelijk dramatisch effect.

Aantrekkelijke eenvoud

Zowat 90 jaar geleden opende HEMA een eerste grootwarenhuis ‘voor de gewone mens’ in Amsterdam. Vandaag telt de keten meer dan 750 winkels verspreid over 9 landen. Vanaf 1997 worden ook fotodiensten in het assortiment opgenomen. HEMA werkt hiervoor samen met een niet nader genoemde externe producent.
HEMA fotoboeken worden online besteld en vervolgens hetzij thuis toegestuurd, hetzij in een van de winkels afgehaald. De opmaak kan online, via een browser, ofwel met gebruik van downloadsoftware beschikbaar voor Mac en PC. In alle gevallen is de aangeboden functionaliteit dezelfde.
De afwerking van onze fotoalbums blijkt uitstekend. Ook de beeldkwaliteit is prima, al merken we dat onze foto’s automatisch gecorrigeerd werden vaak helderder worden weergegeven dan we wensen. Zo verliezen beelden die bewust een dramatisch karakter meekregen een deel van hun impact. We vinden nergens een mogelijkheid om die automatische aanpassingen uit te schakelen. Bij navraag bevestigt HEMA onze bevinding, maar meldt ook dat foto’s rechtstreeks afkomstig uit Photoshop wel onveranderd afgedrukt worden. Blijkbaar reageert dit mechanisme niet correct op onze Lightroom bestanden.
De opmaaksoftware zelf is eenvoudig en beperkt gehouden – wellicht een bewuste beslissing gelet op het doelpubliek. Pagina-indelingen gelden steeds voor een dubbele pagina, waarbij slechts één achtergrondkleur of -patroon kan worden ingesteld. Voor de kleur van teksten zijn slechts enkele mogelijkheden voorzien. De helpfunctie verwijst naar ‘tips en instructiefilmpjes’, maar die kunnen we nergens terugvinden. De kwaliteit van de albums verdient beter!
HEMA fotoalbums zijn aantrekkelijk geprijsd, zeker als we verzendkosten vermijden door afhaling in een van de winkels. Ook de levertermijn van amper 4 werkdagen is meer dan voorbeeldig.
Onze beoordeling
+  correct afgewerkt product; aantrekkelijke prijs; afhaalmogelijkheid in winkel
  ongewenste automatische fotocorrectie; beperkte opmaakfuncties
Vierkant Fotoboek – Fotopapier
Formaat: kaft 29,5 x 29,5 cm, pagina’s 29,0 x 29,0 cm
Standaard 24 pagina’s, uit te breiden per 2 tot maximum 72
Bij 26 pagina’s en mat fotopapier: dikte 10 mm, gewicht 800 g
Kostprijs met mat fotopapier: € 56,45 (26 pagina’s), € 80,45 (50 pagina’s)
Kostprijs met glanzend fotopapier: € 66,70 (26 pagina’s), € 93,70 (50 pagina’s)
Levertijd: 4 werkdagen
www.hema.bewww.hema.nl
In Shoot 65 werd dit fotoboek vergeleken met de
producten van andere aanbieders. Het overzichtsartikel vind je hier.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.