De smartphoto opmaaksoftware bevat nu heel wat meer standaard pagina-indelingen.

Een koekoeksei?

Uit eerdere testervaring met de Belgische online-aanbieder smartphoto, en door omschrijvingen als ‘standaard, glanzend of mat fotopapier’ op de website, verwachten we een fotografisch belicht album. Bij ontvangst valt op dat de foto’s een fijn rasterpatroon vertonen, en dus blijkbaar toch digitaal gedrukt worden. Het satijnglans papier heeft wel een gelijkaardig uitzicht als een klassieke fotoprint. De klantendienst bevestigt ons dat het productieproces einde 2016 vernieuwd werd. Ook al is de drukkwaliteit behoorlijk, toch betreuren wij hier de mogelijke verwarring bij de consument.
Deze fotoboeken zijn de kleinste en de lichtste uit onze test, en steeds de goedkoopste in elke categorie. De kaft is degelijk afgewerkt, met goede vlakliggende binding. Hoogglans pagina’s zijn met folie gelamineerd. De foto’s worden iets donkerder en contrastrijker afgedrukt dan gewenst, met hier en daar een lichte kleurzweem (vooral bij zwart-witfoto’s). smartphoto bevestigt dat na een update van het productiesysteem foto’s soms donkerder en korreliger worden afgedrukt, en stelt voor ons boek gratis te herdrukken. De kaft draagt achterop een barcode en een merklogo.
We ontwerpen het testboek online, de enige beschikbare optie. De lay-out mogelijkheden zijn verbeterd sinds onze eerdere tests. We kunnen nu overal vrij foto- en tekstvelden toevoegen, zelfs op de kaft. Er zijn meer pagina-indelingen; foto’s als achtergrond zijn wel niet voorzien voor de kaft of voor dubbele pagina’s. Foto’s en teksten worden ‘op zicht’ gepositioneerd, eventueel met een hulpraster.
Lettertypes zijn beperkt tot een reeks ingebouwde fonts. De kleur van een tekst of achtergrond moet gekozen worden uit een vaste tabel. En opgelet: het uitschakelen van de automatische fotocorrectie moet je aangeven in je gebruikersprofiel, niet tijdens de opmaak of bij de bestelling van je album!
Dezelfde fotoproducten zijn beschikbaar via zelfstandige fotografen en fotohandelaars onder de merknaam Spector.
Onze beoordeling
+  goede afwerking; nette vlakliggende binding; lagere kostprijs
  niet geheel correcte beeld- en kleurweergave; beperkte lettertypes en opmaakfuncties
  misleidende productomschrijving
Fotoboek XL vierkant – harde fotokaft
Formaat: kaft 27,6 x 28,1 cm, pagina’s 26,8 x 27,5 cm
Standaard 20 pagina’s, uit te breiden per 6 tot maximum 100

Bij 26 pagina’s en mat fotopapier: dikte 9 mm, gewicht 615 g
Kostprijs met mat fotopapier: € 50,50 (26 pagina’s), € 70,90 (50 pagina’s)
Kostprijs met premium glanzend papier: € 59,60 (26 pagina’s), € 88,40 (50 pagina’s)
Kostprijs met premium mat fotopapier: € 59,60 (26 pagina’s), € 88,40 (50 pagina’s)
Extra’s: presentatiedoos € 19,95
Levertijd: 5 werkdagen
www.smartphoto.bewww.smartphoto.nl
In Shoot 65 werd dit fotoboek vergeleken met de
producten van andere aanbieders. Het overzichtsartikel vind je hier.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.