De Pastbook app haalt je beste foto’s van Facebook of Instagram en maakt daar een gedrukt fotoboek mee. Hoe goed is het resultaat? Facebook en Instagram zijn uitgegroeid tot de plekken waar de meeste foto’s gedeeld worden. Maar je beste foto’s verdienen een plaatsje in een gedrukt fotoboek, vinden ze bij Pastbook. Het Nederlandse bedrijf […]

De Pastbook app haalt je beste foto’s van Facebook of Instagram en maakt daar een gedrukt fotoboek mee. Hoe goed is het resultaat?
Facebook en Instagram zijn uitgegroeid tot de plekken waar de meeste foto’s gedeeld worden. Maar je beste foto’s verdienen een plaatsje in een gedrukt fotoboek, vinden ze bij Pastbook. Het Nederlandse bedrijf ontwikkelde een app waarmee je in een handomdraai op een knop een fotoboek maakt.
De Pastbook app (alleen voor iOS) is de eenvoud zelve. Je kiest eerst de bron van de foto’s: Instagram of Facebook. Vervolgens kies je de periode waaruit je foto’s wil gebruiken. Dat kan een heel jaar zijn, een maand, of een aangepaste periode. Vervolgens klik je op Maak boek. Als het de eerste keer is dat je de app gebruikt, moet je toestemming geven dat ze je Facebook- of Instagramaccount gebruikt.

Je kiest uit welke periode je foto’s wil gebruiken.

 
Vervolgens haalt de app de foto’s uit de gekozen periode binnen, en maakt ze helemaal automatisch een fotoboek. Zodra dat klaar is kan je een voorbeeld bekijken. Je opties om het aan te passen zijn beperkt. Je kan een andere coverfoto kiezen, individuele foto’s verwijderen, en bijschriften tonen of verbergen. Heb je bij Instagram veel hashtags gebruikt, dan is het een goed idee om geen bijschriften te tonen, want dat staat niet fraai. Overigens wordt de datum van de foto steeds getoond. Op de coverpagina verschijnt steeds een Engelse titel met de bron en het datumbereik (bijvoorbeeld ‘My 2017 On Instagram’), en die kun je niet veranderen in een titel met meer betekenis zoals “Zomer in Andorra”.
Je ziet een voorvertoning met minimale bewerkingsmogelijkheden.

 
Eenmaal klaar is het een kwestie van op de Bestel-knop te drukken, en je betaalinformatie in te vullen. De prijs hangt van van formaat en afwerking: 27 euro voor een A5 softcover, 36 euro voor A5 hardcover en 40 euro voor een A4 hardcover. Tijdens onze test was er een korting van 35% op alle formaten. De verzendingskosten voor een boek bedragen maar liefst 10 euro, maar hier kregen we ruim 80% korting zodat verzending uiteindelijk maar 1,99 euro kostte. Betalen kan met PayPal, kredietkaart en iDeal.
Pastbook belooft een levertermijn van 7 tot 10 werkdagen, maar ons boek zat al na vijf werkdagen in de brievenbus. Ons A5-boek is digitaal gedrukt op iets dikker, licht glanzend papier. De afdrukkwaliteit is goed, zeker als we in rekening nemen dat het bronmateriaal de gruwelijke fotocompressie door Facebook heeft ondergaan. Een minpunt is dat bij foto’s in staand formaat het bijschrift met de datum op de foto zelf komt te staan. Bij vierkante of liggende foto’s doet dat probleem zich niet voor.
Bij staande foto’s staat het bijschrift op de foto.

Inclusief verzending betaalde ik 35,49 euro voor een fotoboek met 32 pagina’s en een zestigtal foto’s. Goedkoop is dat niet, maar het is wel een tastbare herinnering aan foto’s die ik anders allicht nooit meer zou bekijken. Het voordeel van de app is dat je boek snel gemaakt is; nadeel is dat je alleen op datum kunt selecteren, niet bijvoorbeeld op album (bij Facebook). Via de website van Pastbook heb je meer mogelijkheden en kun je ook andere bronnen zoals Flickr, Dropbox en Google Photos gebruiken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.