Hawaii, Tamaroaarii Kalama © Stephan Vanfleteren

Zaterdag opent de tentoonstelling Surf Tribe. Voor dit project reisde fotograaf Stefan Vanfleteren de wereld rond, en legde hij 2.500 surfers vast op de gevoelige plaat.Wie zich verwacht aan foto’s van surfers die schuimende golven bedwingen, is er aan voor de moeite. Stephan Vanfleteren is geen surfer, en al evenmin een surffototograaf. Voor dit project […]Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Zaterdag opent de tentoonstelling Surf Tribe. Voor dit project reisde fotograaf Stefan Vanfleteren de wereld rond, en legde hij 2.500 surfers vast op de gevoelige plaat.Wie zich verwacht aan foto’s van surfers die schuimende golven bedwingen, is er aan voor de moeite. Stephan Vanfleteren is geen surfer, en al evenmin een surffototograaf. Voor dit project maakte hij portretten van surfers – gaande van levende legenden, surfkampioenen en jonge talenten tot kinderen uit Sao Tome die zich met een stuk hout in de branding wagen. Vaak werkte hij aan de rand van het water en kreeg hij maar één minuut voor een portret – zo sterk is de roep van de golven voor deze surfers.

Op anderhalf jaar maakte Vanfleteren zo meer dan 2.500 portretten met zijn Hasselblad middenformaatcamera. Daaruit selecteerde hij 330 foto’s voor het fotoboek Surf Tribe,  uitgegeven bij Hannibal. Het boek bevat honderden portretten van o.a. Kelly Slater, Gerry Lopez, John John Florence, Mickey Munoz, Filipe Toledo en Stephanie Gilmore (400 pagina’s, ISBN 978 94 9267 735 8, 59 euro).

Een nog strengere selectie – “Kill your darlings,” zucht de fotograaf – leidde tot het zeventigtal foto die je op groot formaat kan bewonderen in Cultuurcentrum Scharpoord. Van zaterdag 24 maart tot zondag 27 mei in Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist. Sinds 17 maart voert de fotograaf ook een wekelijkse blog over het project.
 Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.