Malmö, Zweden, Cafetaria, 1982. © Harry Gruyaert / Magnum Photos

In het Fotomuseum Antwerpen is vanaf 9 maart een grote retrospectieve te zien van de Belgische fotograaf Harry Gruyaert. Hij is een van de pioniers van de kleurenfotografie en sinds 1982 lid van het fotoagentschap Magnum. Centraal in de tentoonstelling staan zijn meest iconische beelden. Elke foto onthult een eigen, uniek universum, opgebouwd met een feilloos […]

In het Fotomuseum Antwerpen is vanaf 9 maart een grote retrospectieve te zien van de Belgische fotograaf Harry Gruyaert. Hij is een van de pioniers van de kleurenfotografie en sinds 1982 lid van het fotoagentschap Magnum.
Centraal in de tentoonstelling staan zijn meest iconische beelden. Elke foto onthult een eigen, uniek universum, opgebouwd met een feilloos gevoel voor kleur, licht en compositie. Het meesterlijk gebruik van kleurenfotografie – met zijn geliefde Kodachrome film – is Gruyaerts handelsmerk. De tentoonstelling in het Fotomuseum toont echter ook zijn veelzijdigheid en focust op enkele zelden geziene kanten van zijn carrière: vroeg zwart-witwerk, een modecampagne voor Hermès, covers van Penguin pocketuitgaves van Georges Simenon, een hommage aan filmmaker Michelangelo Antonioni, familiefoto’s en uiteenlopende opdrachtfotografie.

Oostende, België, 1988 © Harry Gruyaert / Magnum Photos

 
Gruyaerts poëtische vertelkracht komt ook voluit tot zijn recht in drie reeksen. Rivages (2003) bundelt beelden waarin de horizon en de zee centraal staan. Het recent uitgegeven East West (2017) confronteert het kleurenpalet van Moskou in 1989 met dat van Las Vegas en Los Angeles in 1981. Het conceptuele TV Shots(1974) beschouwt Gruyaert zelf als zijn meest journalistieke werk en is in het Fotomuseum te zien als een video-installatie.
Harry Gruyaert – Retrospectieve is te zien vanaf 9 maart tot 10 juni in het Fotomuseum Antwerpen. In Shoot 62 (verschijnt op 3 april) lees je een interview met Harry Gruyaert.
Op vrijdag 9 maart om 20u is Harry Gruyaert in het Fotomuseum voor een ‘artist talk‘. Tussen 18u en 20u kan je met je ticket voor de artist talk de tentoonstelling bezoeken. Na de talk, om 21u30 zal Harry Gruyaert signeren.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.