In de Botanique in Brussel openen vandaag twee nieuwe fototentoonstellingen. Carl De Keyzer toont op groot formaat beelden uit de serie Higher Ground, waarin hij zich verbeeldt dat de inwoners van Europa wegens de stijgende zeespiegel haar toevlucht heeft gezocht op de toppen van Europa. De kleine tentoonstelling 'I loved my wife' van Dieter De Lathauwer werpt licht op een akelig stuk verdrongen verleden.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


In de Botanique in Brussel openen vandaag twee nieuwe fototentoonstellingen. Carl De Keyzer toont op groot formaat beelden uit de serie Higher Ground, waarin hij zich verbeeldt dat de inwoners van Europa wegens de stijgende zeespiegel haar toevlucht zoekt op de toppen van Europa. De kleine tentoonstelling 'I loved my wife' van Dieter De Lathauwer werpt licht op een akelig stuk verdrongen verleden.

Higher Ground is eigenijk het logische vervolg op Moments before the Flood, het project waarvoor Carl De Keyzer gedurende vier jaar haast 120.000 km Europese kustlijn afreisde. Waar 'Moments' de dreiging van klimaatverandering en het stijgen van de zeespiegel in beeld brengt, denkt de fotograaf verder: wat als de stijgende zeespiegel voor een exodus richting bergen zorgt? Om dit scenario te fotograferen, reisde De Keyzer naar berggebieden in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Anders dan bij 'Moments' had hij geen vast reisschema. Hij zocht een hotel en trok op pad, met kabelbaantjes en skiliften de hoogte opzoekend.

Net als bij 'Moments' hebben de foto's uit Higher Ground de allure van schilderijen, als je ze op groot formaat aan de wanden van de Botanique ziet hangen. De Keyzer erkent graag de inspiratie die hij uit de Europese schilderkunst haalt. Voor 'Moments' verdiepte hij zich in de eeuwenoude traditie van zeezichten; voor Higher Ground de berglandschappen die sinds de Romantiek het verlangen naar de ervaring van het sublieme belichamen. Een foto verwijst vrij expliciet naar het beroemde schilderij van Caspar David Friedrich van een wandelaar op een bergtop die boven de mist uitsteekt.

Voor Moments before the Flood gebruikte De Keyzer een Phase One digitale middenformaatcamera, en combineerde vier of meer opnames in Photoshop tot één digitaal beeld met groter dynamisch bereik. Dat was niet meer nodig voor Higher Ground, vertelt de fotograaf. Het dynamisch bereik van de Pentax 645Z die hij gebruikte is met 14 stops groot genoeg om met één opname te werken. Extra voordeel: hij kon uit de hand werken en hoefde geen statief mee de berg op te zeulen. Op de benedenverdieping van de tentoonstelling hangen enkele foto's uit 'Moments', en het is opvallen hoe beide reeksen een visuele eenheid vormen. Dat is mede te verklaren doordat De Keyzer steeds met eenzelfde objectief werkt: 45mm op digitaal middenformaat (ruwweg 35mm op kleinbeeld).

I loved my wife

In een kleiner zaaltje in de Botanique neemt Dieter De Lathauwer ons mee naar een duistere pagina uit de Europese geschiedenis. Tijdens verschillende reizen in Oostenrijk legde hij sporen vast van instellingen waar in de nazi-periode meer dan 140.000 patiënten met psychiatrische problemen, waaronder talloze kinderen, gedood werden. De Lathauwer benadert deze gruwel indirect, met een mengeling van architectuuropnames, natuur- en dierenfoto's, maar ook bewerkte stills uit propagandafilms uit die tijd. Uit één van die films haalde hij de titel van de reeks: een man verklaart van zijn vrouw te houden, maar haar niettemin opgeofferd te hebben voor het welzijn van de natie. Een monotone luidsprekerstem leest tijdens de hele loopduur van de expo alle namen van alle bekende Oostenrijkse slachtoffers voor. Om koud van te worden.

Praktisch

Higher Ground: tot 30 april 2017, open van woensdag tot zondag – 12:00 tot 20:00

I loved my wife: tot 2 april 2017, open van woensdag tot zondag – 12:00 tot 20:00

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/09/146285_sizedhi-06-carl-de-keyzer—higher-ground—2016.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/09/146285_sizedhi-09-carl-de-keyzer—higher-ground—2016.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/09/146285_sizedhi-01-carl-de-keyzer—higher-ground—2016.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/09/146285_sizedg-01–2016-dieter-de-lathauwer.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/09/146285_sizedg-02–2016-dieter-de-lathauwer.jpg” caption=”© Carl De Keyzer – Higher Ground – 2016||© Carl De Keyzer – Higher Ground – 2016||© Carl De Keyzer – Higher Ground – 2016||© 2016, Dieter De Lathauwer, Untitled, from the book “I loved my wife (killing children is good for the economy)||© 2016, Dieter De Lathauwer, Untitled, from the book “I loved my wife (killing children is good for the economy)”]BotaniqueCarl De KeyzerDieter De LathauwerWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.