Is de kloof tussen fotoboeken en afdrukken op fotopapier stilaan gedicht? We gaan kritisch op zoek naar de beste keuze voor de gepassioneerde fotoliefhebber.

Het is alweer twee jaar geleden dat we het aanbod aan fotoboeken van verschillende leveranciers vergeleken. De beeldkwaliteit van digitale drukpersen blijft erop vooruitgaan: is de kloof met afdrukken op fotopapier stilaan gedicht? We gaan kritisch op zoek naar de beste keuze voor de gepassioneerde fotoliefhebber. 

Bij deze test stellen we ons in de plaats van een hobbyfotograaf die zijn of haar meest geslaagde foto’s in een kijkboek wil verzamelen. Daarom opteren we voor het luxueuze vierkante formaat van 30 x 30 cm met een harde foto-omslag en, voor zover beschikbaar, met een vlakliggende binding.

Bij zo’n binding kunnen foto’s immers zonder beeldverlies over de ‘vouw’ in het midden doorlopen. Bij voorkeur laten we afdrukken op echt fotopapier; indien deze optie niet aanwezig is opteren we voor digitale druk op papier van vergelijkbare kwaliteit. Om de verschillen tussen deze beide reproductiewijzen optimaal te kunnen beoordelen, kiezen we telkens voor een hoogglansafwerking. Die garandeert trouwens een optimale weergave van kleur en contrast.

Opmaak in portfoliostijl

We kiezen vijftig foto’s met uiteenlopende onderwerpen en stijlen (natuur, portret, straatscènes, architectuur…) in kleur en zwart-wit, elk beeld zorgvuldig nabewerkt binnen een gekalibreerde Lightroom-omgeving. Voor de technische beoordeling voorzien we ook in twee kleurkaarten en een resolutietarget. We verdelen de beelden in een eenvoudige opmaak in portfoliostijl over 32 bladzijden; die omvang sluit goed aan bij het minimumaantal pagina’s dat de verschillende aanbieders voorschrijven, zodat we ook een faire prijsvergelijking kunnen maken.

Deze test gaat in de eerste plaats om de fotokwaliteit: we voegen dus slechts een minimum aan tekst toe en laten frivoliteiten zoals kaders, randeffecten en clip-art geheel achterwege. Ook al ziet de gekozen lay-out er eenvoudig uit, er zitten enkele potentiële struikelblokken in verwerkt die ons van een eerdere testreeks zijn bijgebleven.

We kiezen een sobere portfolio-lay-out voor ons testboek, met toch enkele uitdagingen voor de opmaaksoftware. 

Hoe we testen

Onze test gebeurt volledig anoniem in juli 2016. We bestellen ons boek bij dertien verschillende aanbieders van fotoalbums. We selecteren uit hun aanbod telkens die variant die het best bij onze wensen qua papier en binding aansluit.

Dertien aanbieders, dat betekent (bijna) evenveel opmaakprogramma’s om aan te leren en ons modelontwerp zo exact mogelijk mee te reproduceren! Als we de keuze krijgen, werken we liever met een downloadversie van de software dan online via een webbrowser.

We ontwerpen ons testboek ook in de Boekmodule van Adobe Lightroom en bestellen bij de twee leveranciers die deze optie ondersteunen.

Voor elke producent beoordelen we de duidelijkheid van de website, de functionaliteit en het gebruiksgemak van de opmaaksoftware, verschillende aspecten van de beeldweergave en de kwaliteit van de omslag, binding en algemene afwerking. Uiteraard hebben we ook oog voor de prijs (inclusief standaard verzending naar België, exclusief eventuele promoties) en de werkelijke levertijd. Die blijkt vrijwel steeds korter dan bij de bestelling wordt aangegeven. 

Opmaak en afwerking

Toegegeven: de vooraf bedachte lay-out van het testboek, met nogal wat variatie in paginaopbouw, maakt ons het werk niet makkelijker. In de praktijk schik je je al gauw naar de standaard aangeboden sjablonen. Maar zo ontdekken we wel de flexibiliteit van de verschillende opmaakprogramma’s – of de valkuilen ervan.

Zo vinden we het belangrijk dat de software vlot kan omgaan met de verschillen tussen de beeldverhoudingen van de foto’s (al dan niet bijgesneden in nabewerking) en de vorm en afmetingen van de fotovelden op een standaardpagina. Vooral op pagina’s met meerdere foto’s wordt het dan wel eens moeilijk om het geheel stijlvol te houden. De uitsnede en de vergroting van een foto aanpassen aan de voorziene ruimte, of het beeld integraal weergeven? Dat blijft uiteindelijk jouw beslissing!

Andere aandachtspunten: kan de kleur van een achtergrond, een fotokader of tekstblok opgepikt worden uit een foto of toch minstens manueel worden gedefinieerd? Of moet je je behelpen met een (beperkte) keuze aan standaardkleuren? En kan je lettergroottes, -stijlen en -types combineren binnen hetzelfde tekstveld? 

Rechtsonder konden we de achtergrondkleur ophalen uit de afgebeelde foto. Dat werkt beter dan wanneer je de kleur moet kiezen uit een beperkt lijstje.

Papier en bindmethode

Voor deze test kiezen we voor ‘schitterende’ pagina’s, hetzij afgedrukt op glanzend fotopapier, hetzij digitaal gedrukt en vervolgens voorzien van een glanslak. We vinden best wat verschil in de mate van glans van onze albums. Twee aanbieders hebben deze optie helemaal niet, we kiezen dan maar voor een papiersoort met satijnglans (pearl).

Digitaal gedrukte fotoboeken hebben meestal een klassieke gelijmde binding. De pagina’s vallen dan niet volledig open en er ontstaat mogelijk beeldverlies langs de middenvouw indien foto’s daar overheen lopen. Bij een vlakliggende binding vormen de linker- en de rechterpagina één doorlopend geheel: elke dubbele pagina (spread) ligt netjes vlak en er is geen onderbreking in het beeldveld. Opeenvolgende spreads worden dan rug-aan-rug verlijmd om het boek samen te stellen (leporello-techniek). Deze methode is standaard voor albums op echt fotopapier.

We noteren met genoegen dat enkele leveranciers van digitaal drukwerk nu ook een vlakliggende binding aanbieden. En we zien ook een tussenvorm, waarbij aansluitende losse bladzijden met een kleine kleefstrip in het midden bij elkaar worden gehouden.

Van boven naar beneden: de klassieke gelijmde binding, de echte (leporello) vlakliggende binding, en een tussenliggende ‘vlakvallende’ binding.

Conclusie

Bij deze vergelijkende test hanteren we strenge criteria die misschien niet voor iedereen en in alle gevallen even sterk doorwegen. We zoeken dan ook naar het beste van het beste voor onze meest waardevolle foto’s. Voor de titel van ‘Beste boek’ kijken we in de eerste plaats naar de reproductiekwaliteit. Voor de ‘Beste koop’ nemen we ook de opmaaksoftware en de prijs mee in overweging.

Beste boek op fotopapier: Profotonet 30 x 30 fotoalbum hardcover

Beste koop op fotopapier: CEWE Fotoboek XL op glanzend fotopapier

Profotonet verovert de koppositie met de extra detailscherpte en bijzonder volledige opmaaksoftware, maar is ook de duurste in deze groep. Het fotoboek van CEWE (in identieke vorm ook verkrijgbaar via Pixum) biedt een geslaagde combinatie van beeldkwaliteit, lay-outfuncties en kostprijs.

Beste boek in digitaaldruk: Canon hd book XL Square

Beste koop in digitaaldruk: Albelli Vierkant XL 30 x 30 cm met fotokaft

Met een bijzondere scherpte, toonweergave en kleurechtheid steekt het Canon hd book uit boven de concurrentie; helaas geldt dat ook voor de prijs ervan. Albelli brengt een sterke mix van drukkwaliteit, afwerking en software tegen een scherpe prijs.

Doorwinterde fotoliefhebbers geven over het algemeen nog steeds de voorkeur aan albums afgedrukt op echt fotopapier. Het kwaliteitsverschil met digitaal gedrukte boeken wordt wel in snel tempo kleiner: voor velen zal er nu al geen wezenlijk onderscheid meer bestaan. Daarbij is het tekenend dat de prijzen van onze beide ‘Beste kopen’ erg dicht bij elkaar aansluiten.

Hieronder vind je de reviews van alle dertien geteste aanbieders, plus een extra artikel met tips:

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Comments are closed.