Op 27 mei zijn de winnaars van de Nikon Press Photo Awards 2015 bekendgemaakt. Deze prijzen bekronen de beste in 2015 gepubliceerde nieuws- en reportagefoto's van Belgische of in België actieve fotografen. Bas Bogaerts kreeg de hoofdprijs.

Op 27 mei werden de winnaars van de Nikon Press Photo Awards 2015 bekendgemaakt. Deze prijzen bekronen de beste in 2015 gepubliceerde nieuws- en reportagefoto's van Belgische of in België actieve fotografen. 

Bas Bogaerts, fotograaf voor De Morgen, won de hoofdprijs, de Nikon Press Photo Award 2015, met een foto die hij maakte in Molenbeek tijdens een huiszoekingsactie door het bijzondere bijstandsteam van de politie. Uit het juryrapport: "Een foto die raakt en voor zich spreekt, zelfs zonder dat we alle details van het beeld kennen. Er is de tegenstelling tussen onschuld en dreiging. Deze foto kan connotaties leggen naar heel veel verhalen, versterkt door de compositie van het kind in het raam van een hoekhuis met gesloten deur. Het licht in het beeld versterkt dit geheel. Je voelt gewoon de sfeer in deze foto."

De prijs voor beloftevolle fotografen, de Young Promising Photographer Award 2015, ging naar Titus Simoens voor zijn reeks over het opvancentrum « Village d’Espoir », een centrum in Benin dat ervoor zorgt dat slachtoffers van kinderhandel weer naar school kunnen. Uit het juryrapport: "De fotograaf is erin geslaagd om een zeer consistente serie te maken, zowel qua stijl als inhoudelijk. De kleur is hierin een opvallend stijlelement. De reeks toont een heel verhaal, maakt op een zachte manier indruk en snijdt indirect de problematiek aan. De fotograaf laat de mensen in alle waardigheid. In de reeks lijkt alles stil te staan. Belangrijk hierbij is dat deze stilte en bevriezing natuurlijk is en niet geënsceneerd."

Andere prijzen waren er voor Jimmy Kets (portret), Kristof Vadino (Stories) en Yorick Jansens (Sport). De foto’s werden dit jaar beoordeeld door een 7-koppige jury met professionals vanuit verschillende vakgebieden: Stephanie Bliard (Musée de la photographie Charleroi), Joachim Naudts (FotoMuseum Antwerpen), Christoph De Jaeger (BOZAR), Jan Desloover (Chef fotoredactie bij De Standaard), Yves Herman (Chief Photographer van het persagentschap Thompson Reuters), Ivan De Vadder (politiek journalist VRT), en Laura Bertone (Nikon BeLux). Met de organisatie van de Nikon Press Photo Awards zet Nikon de beste persfoto’s van Belgische, of in België verblijvende, persfotografen in de kijker. Dit jaar was de competitie ook open voor Luxemburgse persfotografen. De NPPA ontstond in 1977 in samenwerking met de Bond van de Belgische Persfotografen. De organisatie van deze officiële erkenning voor persfotografie in ons land werd nadien overgenomen door Nikon Belux in 2006. 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145553_web30-news-bas-bogaerts.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145553_web-30-titus-simoens-01.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145553_web30-sports-yorick-jansens.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145553_web30-portrait-jimmy-kets.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/21/145553_web30-stories-kristof-vadino-02.jpg” caption=”Bas Bogaerts ‘Molenbeek’ – Huiszoeking en arrestaties door het Bijzondere bijstandsteam van de politie, de SIE (speciale interventie eenheid) en DOVO in Molenbeek.||Titus Simoens; Reeks Village D’espoir.||Yorick Jansens; Chris Froome van Team Sky in de gele leiderstrui na etappe 13 van de Tour de France 2015, 198,5 km van Muret naar Rodez.||Jimmy Kets ‘Portret van Sinterklaas’ tijdens zijn Intrede in Antwerpen, de dag na de terroristische aanslagen in Parijs.||Kristof Vadino; ‘Griekenland en de vluchtelingen problematiek’.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.