Op 21 april werden in Londen de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse Sony World Photography Awards. Uit een recordaantal inzendingen koos de professionele jury de Iraanse fotojournalist Asghar Khamseh als winnaar van de hoofdprijs, de Iris d'Or Photographer of the Year Award.

Op 21 april werden in Londen de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse Sony World Photography Awards. Uit een recordaantal inzendingen koos de professionele jury de Iraanse fotojournalist Asghar Khamseh als winnaar van de hoofdprijs, de Iris d’Or Photographer of the Year Award. 

Khamseh (geboren 1963 in Teheran) is als fotojournalist verbonden aan het Iraanse persbureau Mehr, dat voornamelijk focust op mensenrechten. Zijn winnende serie Fire of Hatred werpt licht op het toenemende aantal zuuraanvallen in Iran en het gebrek aan beschikbare medische, financiële en psychologische ondersteuning via overheidsinstellingen en ngo’s. De fotograaf kon zelf niet op de prijsuitreiking aanwezig zijn.

Dominique Green, de voorzitter van de documentaire jury, zei over het werk: “Portretten van verminking als gevolg van maatschappelijk geweld zijn beelden die je raken. De oude traditie van documentaire fotografie schrikt er niet voor terug om dit thema aan te pakken. De kracht van Asghar Khamsehs indrukwekkende serie Fire of Hatred berust in het feit dat die de kijker een intieme blik biedt op wat hij of zij misschien liever niet van nabij bekijkt. De daarbij getoonde empathie en het respect waarmee hij te werk is gegaan, maken dat de kijker een getuige wordt en niet alleen maar een toeschouwer. De jury was unaniem onder de indruk van dit werk en van het licht dat het op deze tragische praktijk werpt.”

Deze negende editie van de Sony World Photography Awards was de meest succesvolle ooit. In totaal werden 230.103 beelden ingezonden:127.098 door professionele fotografen en 103.005 in de competities voor amateurs en jongeren. Daarmee is het met voorsprong de grootste fotowedstrijd ter wereld. In de professionele competitie won de jonge Belgische fotografe Maroesjka Lavigne in de categorie Landschap.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/16/145407_web131001756189446060asgharkhamsehiranshortlsitprofessionalcontemporary-issues20162.pr.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/16/145407_web131001756893665185asgharkhamsehiranshortlsitprofessionalcontemporary-issues20168.pr.jpg” caption=”© Asghar Khamseh / Sony World Photography Awards||© Asghar Khamseh / Sony World Photography Awards”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.