Persfotograaf Benoit De Freine bracht de voorbije jaren vluchtelingen in beeld voor Het Laatste Nieuws. Samen met zijn collega Jan Aelberts maakte hij een foto-expo over dit prangende probleem.

Persfotograaf Benoit De Freine bracht de voorbije jaren vluchtelingen in beeld voor Het Laatste Nieuws. Samen met zijn collega Jan Aelberts maakte hij een foto-expo over dit prangende probleem.

Benoit De Freine houdt zich al jaren met de problematiek van vluchtelingen bezig. In opdracht van Het Laatste Nieuws reisde hij naar zowat alle betrokken landen. "In 2012 was ik al naar Syrië geweest, in 2013 ben ik gaan fotograferen in vluchtelingenkampen in Jordanië. Het afgelopen jaar was ik in Macedonië, Griekenland, Servië, Kroatië en Oostenrijk, en in Calais – het eindstation voor wie naar het Verenigd Koninkrijk wil. Ik heb dus heel het traject van begin tot einde gezien. Alleen in België heb ik niet gefotografeerd – niet bewust, maar omdat ik hier geen opdrachten had." Om die lacune in te vullen deed Benoit beroep op Jan Aelberts die als persfotograaf voor Het Laatste Nieuws wel in de regio Brussel werkt.

De foto's geven een confronterende kijk op het 'vluchtelingenprobleem'. Je ziet de miserie en mensonwaardige omstandigheden waarin de vluchtelingen verblijven, en ook de horror van de oorlog waarvoor ze op de vlucht gingen. Hoe gaat een fotograaf daarmee om?

"Dat is tweestrijdig", zegt Benoit. "Op het moment zelf leef ik heel sterk mee met de mensen. Er zijn fotografen die dat soort onderwerpen vanop afstand fotograferen, met een telelens. Ik kom heel dichtbij en probeer hen op een heel menselijke manier te benaderen. In België stuurt de krant mij heel vaak als er foto's gemaakt moeten worden van nabestaanden. Als je iemand fotografeert die 's ochtends iemand verloren heeft in een ongeval moet je daar oprecht mee meeleven. Ik zal nooit mensen schade berokkenen met mijn foto's, zoals paparazzi doen. Er zijn ook mensen die om veiligheidsredenen niet op de foto willen – ze hebben bijvoorbeeld nog familie in hun thuisland en willen niet dat die in de problemen zouden geraken. Dan respecteer ik dat."

"Anderzijds hoop ik dat mijn foto's helpen om ervoor te zorgen dat hun verhaal op een goede manier in de media komt. Dat is dus de keerzijde: ik ben daar wel om mijn werk te doen, en na afloop ben ik blij als ik goede beelden heb die de krant kan gebruiken."

Benoit hoopt dat bezoekers uit de tentoonstelling vooral onthouden dat het bij ons nog zo slecht niet is. "Op sociale media, in reacties op krantenartikels wordt heel snel geklaagd over hoe slecht het in België wel gaat. Als je onze foto's ziet, weet je dat het veel erger kan en dat wij het nog heel goed hebben. In Calais moeten vrouwen en kinderen in de winter buiten slapen. Dat is hier vlakbij, de miserie speelt zich vlak bij huis af." Hij hoopt ook dat de expo nog op andere plaatsen te zien zal zijn.

De tentoonstelling is van 27/02 t.e.m. 11/03 dagelijks te bezichtigen tijdens de kantooruren van De Voorzorg, Capucienenstraat 10 in Hasselt. Van ma tot don: 9u-16u; vrij: 9u-13u; zat: 9u-12u.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/07/145169_20160217kleintentoonstellingvluchtelingencrisi-20.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/07/145169_20160217kleintentoonstellingvluchtelingencrisi-9.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/07/145169_20160217kleintentoonstellingvluchtelingencrisi-10.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/07/145169_20160217kleintentoonstellingvluchtelingencrisi-25.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/07/145169_img7553-2-2.jpg” caption=”Een jongen en zijn vader in The Jungle van Calais. De vader is gewond aan de hand sinds zijn laatste poging om in Engeland te geraken. (foto Benoit De Freine)||Een rebel neemt soldaten van het regeringsleger onder vuur in het centrum van Aleppo. (foto Benoit De Freine)||Een gewonde man wordt verzorgd in één van de ziekenhuizen van Aleppo. (foto Benoit De Freine)||Enkele Syriërs warmen zich aan een kampvuur langs de autosnelweg in Griekenland, niet ver van de grens met Macedonië. (foto Benoit De Freine)||Vluchtelingen in Brussel (foto Jan Aelberts).”]Benoit De FreineJan Aelberts

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.