Het Fotomuseum in Antwerpen bestaat 50 jaar. Dat jubileum wordt gevierd met een feestweekend, en de opening van een nieuwe collectiepresentatie. De nieuwe tentoonstelling Photography Inc vertelt het verhaal van fotografie en de fotografische industrie vanaf de beginjaren tot nu.

Het Fotomuseum in Antwerpen bestaat 50 jaar. Dat jubileum wordt gevierd met een feestweekend, en de opening van een nieuwe collectiepresentatie. De nieuwe tentoonstelling Photography Inc vertelt het verhaal van fotografie en de fotografische industrie vanaf de beginjaren tot nu.

De collectiepresentatie 'Photography Inc.' vertelt het verhaal van fotografie en de fotografische industrie vanaf de beginjaren tot nu. Aanvankelijk is de fotografie een ambacht en is een foto een luxeartikel. Later wordt het een massaproduct voor een breed publiek. In dat proces gaan automatisering, commercie en consumptie hand in hand. Fabrikanten willen een antwoord bieden op de veranderende eisen van de klant: het moet steeds sneller, eenvoudiger en goedkoper.

Photography Inc. focust op kantelmomenten in de technologische geschiedenis van de fotografie en op de gevolgen voor de gebruiker. De tentoonstelling neemt de wisselwerking tussen foto-industrie en fotograaf onder de loep. Speciale aandacht gaat naar de rol van het Antwerpse bedrijf Agfa-Gevaert in dit verhaal.

Van de eerste foto's – daguerreotypieën – tot de selfies van vandaag, je krijgt het allemaal te zien. Alle tentoongestelde stukken komen uit de collectie van het FOMU, dat meer dan 25.000 camera's bewaart. Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus bij uitgeverij Lannoo.

Verjaardagsfeestje

Dit jaar wordt het FOMU 50 jaar en dat wordt een heel weekend lang gevierd. Op vrijdag 20 november is er een groot openingsfeest met live performances en fotoshoots. Een afterparty in het museumcafé sluit de eerste dag van het feestweekend af. Op vrijdagavond is het museum vanaf 20 uur uitzonderlijk gratis voor iedereen.

Zaterdag 21 november vinden er onder meer rondleidingen en workshops plaats.  Zondag 22 november gaan de deuren open voor kinderen, met workshops en rondleidingen voor groot en klein.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/46/144820_01fomu.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/46/144820_02chevalier.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/46/144820_03doisneau.jpg” caption=”||’Le grand photographe’ van Charles Chevalier is de allereerste opvouwbare camera. © Collectie Fotomuseum Antwerpen||Robert Doisneau, Quartier des Gondoles. © Robert Doisneau/Collectie Fotomuseum Antwerpen”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.