Sébastien Van Malleghem wint de derde editie van de BOZAR-NIKON Monography Series Award. De jonge fotograaf wist de jury te overtuigen met zijn pakkende serie Prisons, waarvoor hij gedurende enkele jaren het leven in Belgische gevangenissen documenteerde.

Sébastien Van Malleghem won de derde editie van de BOZAR-NIKON Monography Series Award.De jonge fotograaf wist de jury te overtuigen met zijn pakkende serie Prisons, waarvoor hij gedurende enkele jaren het leven in Belgische gevangenissen documenteerde.

Sébastien Van Malleghem (°1986, Rosières) heeft met Prisons (2011-2014) een gevoelige snaar geraakt. Na zijn serie Police (2008-2011), waarvoor hij het reilen en zeilen bij de Belgische politie op het terrein volgde, heeft hij zich toegelegd op onze Belgische gevangenissen. Het resultaat van zijn jarenlange werk is een intense reeks in zwart-wit, die op niets verhullende en authentieke wijze het dagelijkse leven achter de tralies documenteert.  Van Malleghem richt zijn lens op wat we niet willen zien: de gaten in ons juridisch systeem, in ons land dat idealen van recht en menselijkheid hoog in het vaandel zou dragen. Eens in de gevangenis, worden gedetineerden onttrokken uit het zicht van de maatschappij, en sluiten we collectief onze ogen voor hun lot.

De multidisciplinaire jury koos met veel overtuiging voor deze serie, wegens de urgentie van het onderwerp en de consequente uitvoering ervan. Van Malleghem benadert de gedetineerden vanuit een universeel gevoel voor humaniteit. Uit zijn foto’s spreekt een enorme betrokkenheid en respect voor zijn onderwerp.

De BOZAR-NIKON Monography Series Award bekroont het oeuvre van een Belgische fotograaf en geeft hem of haar de kans een solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten te presenteren. De vorige edities werden gewonnen door Annemie Augustijns (2013) en Titus Simoens (2014).
De bekroonde reeks is nog tot 3 januari 2016 te zien in Bozar. Open van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u.

BozarSébastien Van Malleghem

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.