In het Fotomuseum in Antwerpen gaan drie nieuwe fototentoonstellingen van start. Op heel eigen wijzen stellen de fotografen scherp op actuele kwesties zoals het voortbestaan het het leven op aarde, migratie en ontheemding, seks en ouderdom.

In het Fotomuseum in Antwerpen gaan drie nieuwe fototentoonstellingen van start. Op heel eigen wijzen stellen de fotografen scherp op actuele kwesties zoals het voortbestaan het het leven op aarde, migratie en ontheemding, seks en ouderdom.

De tentoonstelling Silverthorne – The Precision of Silence is de eerste retrospectieve over het werk van de Amerikaanse fotograaf Jeffrey Silverthorne (°1946). Via polaroids, ensceneringen, portretten en werk dat grenst aan het documentaire, onderzoekt hij op een speelse manier uiteenlopende onderwerpen als de dood, seks en ouderdom.

Silverthornes oeuvre past in het rijtje van tijdgenoten als Diane Arbus en Nan Goldin. Deze eerste Europese overzichtstentoonstelling met bijbehorende catalogus wil deze fotograaf de erkenning geven die hij verdient. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Musée Nicéphore Niépce en Galerie VU’.

Migratie

De tweede tentoonstelling, La Traversée, toont het fotografisch werk van Frans documentairemaker Mathieu Pernot (°1970). Met zowel archiefmateriaal als eigen foto’s analyseert hij onze hedendaagse maatschappij: migratie, sociale huisvesting en ontheemding lopen als een rode draad door zijn oeuvre. De tentoonstelling presenteert een selectie van verschillende series die Mathieu Pernot maakte in de voorbije twintig jaar.

Het documentaire project Deposit van de Zwitserse fotograaf Yann Mingard (°1973) confronteert ons met prikkelende en waardevolle vragen over de status, houdbaarheid en toekomst van het leven op aarde. Tussen 2009 en 2013 bezocht Mingard 21 locaties in Europa waar organische en digitale gegevens worden samengebracht en bewaard. Hij fotografeerde zowel de interieurs van deze zaadbanken, kluizen en laboratoria als de organismen zelf, de objecten waarin zij bewaard worden en de instrumentaria voor ontwikkeling en onderzoek.

De tentoonstellingen lopen van 20 februari 2015 tot 7 juni 2015.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/07/142193_01web.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/07/142193_02web.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/07/142193_03web.jpg” caption=”Elvis and Jesus, 1986, © Jeffrey Silverthorne, courtesy Galerie VU||Stierenspermabank, laboratorium, Inkjetprint, 55.4 x 70 cm © Yann Mingard||Caravane, Arles, 2013, série le feu © Mathieu Pernot”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.