Het is vandaag heel gemakkelijk om een fotoboek te maken met jouw mooiste herinneringen. Maar hoe stel je zo'n boek optimaal samen? Dat leerden tien Shoot-lezers op een testdag met Cewe Fotoboek.

Het is vandaag heel gemakkelijk om een fotoboek te maken met jouw mooiste herinneringen. Maar hoe stel je zo’n boek het best samen, en hoe krijg je een optimaal resultaat? Dat leerden tien Shoot-lezers op een unieke testdag met Cewe Fotoboek.

De Shoot-lezers werden ontvangen in de kantoren van Cewe in Mechelen. Trainer Marius (zelf fotograaf, instructeur en reisleider) gaf een selectie aan topics uit de drie niveaus webinars die hij regelmatig voor Cewe leidt, met nadruk op meer geavanceerde bewerkingen, en dus minder over het basisgebruik van de software. Hij deed dit aan de hand van concrete voorbeelden uit enkele fotoboeken die hij zelf heeft samengesteld.

Marius ging uitgebreid in op geavanceerde instellingen en functies zoals transparantie, op elkaar gestapelde kopieën van foto’s met verschillende randen en schaduwen, het gebruik (of misbruik) van passe-partouts voor bepaalde montages….

Er werd aan de deelnemers gevraagd om zelf ook met die functies te experimenteren, en dus niet via bijvoorbeeld Photoshop te werken. Onze lezers konden volop vragen stellen, en kregen heel wat bruikbare tips mee.

Er werd ook uitgebreid gepraat over de verschillende papiersoorten en afwerkingsmogelijkheden in het assortiment, telkens met uitgebreide samples, en over de andere producten aangeboden door de Cewe-fotoservice.

Software

Na de testdag gingen de deelnemers zelf aan de slag met de software om een fotoboek samen te stellen met hun eigen foto’s. Alle deelnemers hadden reeds ervaring met het maken van fotoboeken – bij Cewe maar ook bij andere aanbieders – en hun oordeel was vrij unaniem: de software zit goed in elkaar en is makkelijk te gebruiken. Een deelnemer noemde het “de beste fotosoftware tot hiertoe – en dat in vergelijking met een achttal andere.”

De software van Cewe bevat verschillende sjablonen om meerdere foto’s per pagina te gebruiken. Onze lezers werden aangespoord om die uit te proberen, ook al verkozen sommigen de vrijheid om zelf foto’s op een pagina te plaatsen en de grootte zelf te bepalen. Maar wie het uitprobeerde, ontdekte interessante mogelijkheden zoals het instellen van een pagina-achtergrond op basis van eigen foto’s. Dat leidt tot heel mooie resultaten, vond een van de deelnemers.

Effecten

Zoals je van Shoot-lezers kan verwachten, gebruiken de deelnemers software zoals Photoshop en/of Lightroom om hun eigen beelden te bewerken. In de workshop legde trainer Marius uit dat Cewe bewust gekozen heeft voor een workflow die past bij minder ervaren fotografen, en daarom eenvoudige beeldbewerkingsmogelijkheden in de ontwerpsoftware integreerde. De lezers werden opnieuw uitgenodigd om die toch eens te gebruiken. Ook hier was het oordeel doorgaans positief. “De effecten die je kan toevoegen op de foto’s zijn perfect voor een beginner zonder kennis van Lightroom of Photoshop”, stelt een deelnemer. “Vooral de effecten van de foto’s die je als achtergrond kunt gebruiken, hebben mij heel aangenaam verrast; onder meer vervagen, effecten van een olieverfschilderij, contouren…” Een minpunt daarbij is dat je geen live preview van een gekozen effect krijgt: het moet altijd worden berekend, wat enige tijd in beslag neemt.

 

Ook het toevoegen en positioneren van tekstblokken gaat volgens onze testers vlot. De mogelijkheden om tekst op te maken zijn eerder beperkt. Cewe beveelt aan om tekst in PowerPoint op te maken en te kopiëren, maar een deelnemer die geen PowerPoint had vond dat geen echte oplossing.

Als het fotoboek eenmaal ontworpen is, biedt de software de mogelijkheid om een preview te bekijken. Die mogelijkheid wordt erg gewaardeerd. Wel is het jammer dat je niet kan inzoomen op de preview.

Een deelnemer vindt het ook jammer dat het digitale boekontwerp niet bewaard kan worden als pdf of in een ander bestandsformaat. Het is wel mogelijk om het via de Cewe-website gedurende 60 dagen te delen als een digitaal ‘flipboek’ op klein formaat.

Boeken

Over de bestelprocedure zijn de lezers unaniem lovend. Een boek bestellen en afrekenen gaat vlot. En dan is het wachten op de levering, die voor de meesten een kleine week op zich liet wachten. “Ik heb zondagavond besteld, en vrijdag was het boek er.” Door de stevige verpakking arriveerden de boeken in uitstekende staat, op één na, waar tijdens het transport een klein deukje in was gekomen.

De druk op echt fotopapier kon op veel lof rekenen. “Het boek is prachtig gedrukt. Ik heb al heel wat boeken gemaakt maar die kunnen qua afdrukkwaliteit, op dit fotopapier, niet aan Cewe tippen.” Ook het feit dat de pagina’s helemaal plat openliggen, betekent een meerwaarde.

Heel wat deelnemers nemen zich voor om ook hun volgende boek bij Cewe te bestellen. En wij hopen dat Cewe luistert naar de waardevolle suggesties van onze lezers om hun software nog te verbeteren.

Test zelf een Cewe fotoboek

Wil je zelf een Cewe fotoboek uitproberen? Dat kan. Cewe geeft Shoot-lezers 10 euro korting op een Cewe Fotoboek XL. Gebruik bij het bestellen de actiecode SHOOTXL.

*Actie enkel geldig op XL fotoboek via www.cewe-photoservice.be t/m 1 september 2014

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/23/137212_ceweworkshop.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/23/137212_visual.jpg” caption=”||Bestel een Fotoboek XL en krijg 10 euro korting!”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.