De Amerikaanse fotografe Sara Naomi Lewkowicz wint de Iris d'Or, de hoofdprijs op de jaarlijkse Sony World Photography Awards (SWPA).

De Amerikaanse fotografe Sara Naomi Lewkowicz wint de Iris d'Or, de hoofdprijs op de jaarlijkse Sony World Photography Awards (SWPA).

Haar foto’s werden gekozen uit bijna 140.000 inzendingen – het hoogste aantal uit het zevenjarige bestaan van de SWPA. Naast de award en de bijhorende titel neemt Sara 25.000 dollar en een tas vol fotomateriaal van Sony mee naar huis.

Partnergeweld

Advertentie

De jury koos unaniem voor haar reeks ' Shane and Maggie’ waarbij Sara Naomi Lewkowicz als een vlieg op de muur partnergeweld in beeld brengt. De foto's zijn tegelijk intiem en shockerend. Lewkowicz leerde het koppel kennen en fotografeerde hen meermaals, tot de man uiteindelijk in de gevangenis belandde.

In de Open Photographer of the Year-competitie voor amateurfotografen ging de hoogste onderscheiding naar Chen Li uit China. Hij is al meer dan 30 jaar een enthousiaste fotografe. Zijn winnende beeld , ‘Rain in an ancient town’, haalde het van 60.000 inzendingen.

Ook de winnaars in de veertien categorieën van de professionele competitie werden woensdagavond bekendgemaakt. Alle bekroonde beelden zijn 18 mei te zien in Somerset House in Londen. Daar hangen ook foto’s van de Amerikaanse fotografe Mary Ellen Mark, die een bekroning voor 'Outstanding Contribution to Photography' in ontvangst mocht nemen.

De winnaars van de nationale competities werden al eerder bekend gemaakt. Voor België ging Wim Hermans met de titel lopen.

In Shoot 32 (verschijnt 13 juni) blikken we uitgebreid terug op de Sony World Photography Awards 2014.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/18/136451_sara.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/18/136451_lichen.jpg” caption=”Uit de reeks ‘Shane and Maggie’ © Sara Naomi Lewkowicz, Sony World Photography Awards 2014||Rain in an ancient town © Li Chen, China, Winnaar Open Photographer of the Year, Sony World Photography Awards 2014″]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.