Voor je vakantiefoto's ontwerp je een eigen boek, dat je laat afdrukken bij een professionele printcentrale. We hebben er acht daarvan getest.

De tijd dat je je vakantiefoto's liet afdrukken om ze in een leeg fotoalbum te kleven, ligt nu wel al even achter ons. Tegenwoordig ontwerp je je eigen boek, dat je laat afdrukken bij een professionele printcentrale. We hebben er acht getest. 

Voor deze test lieten we acht fotoboeken bij verschillende leveranciers drukken in een vierkant formaat van ongeveer 30 bij 30 cm met het minimumaantal pagina’s dat mogelijk was.

De bespreking van elk album start bij het downloaden en het gebruik van de software (als die beschikbaar is), en ook de bestel- en leveringswijzen worden besproken. Bij de levering bekijken we ook of het boek stevig verpakt is en geen schade vertoont.

Daarka evalueren we de kwaliteit van het gebruikte papier en van de afdrukken. Tot slot geven we nog de prijs van het basisboek, de prijs voor extra pagina’s en de prijs die we betaald hebben voor het testboek inclusief verzending naar België.

Conclusie

Tijdens de testen blijkt dat er veel verschil zit in de software, waarbij MyPhotoFun en Elka erg laag scoren. Smartphoto XL heeft geen downloadbare software maar een onlinesysteem, waardoor je niet aan je fotoboek kan werken als je geen toegang hebt tot internet. Profotonet scoort dan weer het beste met een softwarepakket dat er professioneel uitziet maar erg eenvoudig blijft in de bediening.

De leveringsmethoden zijn voor iedere leverancier dezelfde, behalve bij Elka, waarbij je naar een Elka-fotowinkel gaat.

De kwaliteit van het album zelf is uiteraard het belangrijkste criterium van de test. Hierbij vinden we de kwaliteit van de afdrukken even belangrijk als het gebruikte papier.

Blurb heeft hier een misser geslagen door standaard geen fotopapier te nemen, maar printerpapier. (Tegen extra betaling is er wel Proline-fotopapier beschikbaar.) Profotonet is ook hier weer een topper. Het zijn prachtige afdrukken met de meest realistische kleuren en stevig papier met een semimatte afwerkingslaag.

Als een lage prijs het belangrijkste criterium is, dan zijn MyPhotoFun en Elka een goede keuze. Met een iets grotere investering kun je beter kiezen voor een fotoboek van CeWeColor of Pixum. Wil je topkwaliteit en speelt de prijs minder een rol, dan kom je bij Profotonet terecht.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.