Ook al groeit de hoeveelheid via internet gedeelde foto's elke dag, een traditioneel fotoalbum maken is nog geen geschiedenis.

Ook al groeit de hoeveelheid via internet gedeelde foto's hard, een traditioneel fotoalbum maken is nog geen geschiedenis.

Dat blijkt uit een onderzoek in Groot-Brittannië in opdracht van elektronicagigant Samsung. Ongeveer een op drie ondervraagde Britten maakt nog steeds een echt fotoalbum.

Dit terwijl er in het land dagelijks meer dan een miljoen beelden worden geschoten én onmiddellijk worden gedeeld op het web. Een op de tien ondervraagden in Engeland doet dat zelfs binnen een minuut na de opname.

Facebook is populairst
Ruim de helft van de Britten (53%) deelt zijn foto's op Facebook. Andere populaire sociale media voor het uploaden van beelden zijn Twitter (gebruikt door 11%), Instagram (7%) en Flickr (6%).

Facebook wordt gebruikt door 70% van de jonge volwassenen tussen 18 en 24 jaar. Van deze groep heeft slechts 13% ooit een fysiek fotoalbum gemaakt. Het onderzoeksverslag maakt niet duidelijk of het dan alleen om een klassiek album met ingeplakte foto's gaat, of ook gedrukte fotoboeken.

Misschien ook zorgwekkend: jongeren maken meer foto's van zichzelf dan van vrienden en familie. Op bijna een van de drie foto's die 18-24-jarigen schieten, staan zij zelf afgebeeld.

Je arm uitstrekken en jezelf vereeuwigen met je smartphone is met afstand het populairste fotogenre van 2013. Mannen doen dat overigens meer dan vrouwen, zo concluderen de onderzoekers.

Moeite met internet
Het bureau OnePoll ondervroeg voor Samsung drieduizend Britten. Samsung spreekt in zijn verslag zelf van "de dood van het fotoalbum". Maar dat lijkt ons nogal voorbarig, juist gezien de onderzoeksresultaten. Wel geeft twee derde van de Britten aan nu liever een computer, smartphone of tablet te gebruiken.

Toch zegt nog liefst 34% van de geënquêteerden helemaal geen foto's te delen op internet. Niet alleen vanwege privacy, de foto's van de geheugenkaart afhalen blijkt voor veel mensen te moeilijk. Wat het maken van een fotoalbum ook al niet bevordert.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.