Maak je wel eens foto's van de kosmos en omstreken? Stuur ze in voor Astronomy Photographer of the Year.

Maak je wel eens foto's van de kosmos en omstreken? Stuur ze in voor Astronomy Photographer of the Year.

Deze fotocompetitie wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden en is al geopend voor inzendingen. Het is een internationale wedstrijd, dus iedereen kan meedoen. Het maakt niet uit of je beelden hebt gemaakt van een ver sterrenstelsel, van de zon of de avondhemel, bijvoorbeeld met startrails (zie foto).

De wedstrijd wordt georganiseerd door de sterrenwacht Royal Observatory Greenwich in Engeland, samen met het Britse blad Sky at Night Magazine. Je hebt tot 13 juni de tijd om je foto's in te zenden.

De competitie is opgedeeld in vier categorieën: Earth and Space, Our Solar System, Deep Space en Young Astronomy Photographer of the Year (tot zestien jaar). Er zijn drie speciale prijzen voor de beste nieuwkomer, voor het thema Mens en ruimte en voor de beste foto die is gemaakt met een computergestuurde telescoop.

In elke categorie ligt een geldprijs van 500 pond en een jaarabonnement op Sky at Night Magazine klaar, de algehele winnaar krijgt 1500 pond. Jurylid Chris Bramley wijst er nog eens op dat je geen peperduur materiaal of jarenlange ervaring hoeft te hebben om mooie 'astrofoto's' te maken. De voorgaande afleveringen hebben dat aangetoond.

Wil je meedoen, ga dan naar www.rmg.co.uk/astrophoto. Inzendingen kun je bekijken op deze Flickr-pagina. De uitreiking vindt plaats op 18 september in de Royal Observatory, waar aansluitend ook een tentoonstelling met de winnende werken zal plaatsvinden.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.