Een nieuw boek schetst de evolutie van de fotografie aan de hand van topstukken uit de collectie van het Antwerpse FotoMuseum.

In het Antwerpse FotoMuseum opende vorig jaar de tentoonstelling De blik van de fotograaf. Die schetst de evolutie van de fotografie aan de hand van topstukken uit de collectie van het museum: zowel foto's als camera's. Nu is er ook een fraai boek dat de hoogtepunten van het FotoMuseum toont.

Het boek The Eye of the Photographer, net als de tentoonstelling, geen saai chronologisch overzicht van de geschiedenis van de fotografie. De staf van het FotoMuseum liet zich bij de opbouw inspireren door de verschillende manieren waarop een fotograaf naar de werkelijkheid kan kijken. Die fotografische blik kan objectiverend of subjectiverend zijn, en is anders in een publieke of privé-omgeving.

Dit theoretische model wordt gelukkig heel concreet ingevuld met een ruime keuze van 150 foto's uit de collectie van het FotoMuseum. Er zijn bekende namen bij zoals Dirk Braeckman, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, William Klein, Eadweard Muybridge, Nadar, Edward Steichen, Alfred Stieglitz en anderen.

Bij sommige foto's wordt wat meer toelichting gegeven over de fotograaf of het onderwerp, en dat had wat ons betreft bij elke foto mogen gebeuren. Nu blijf je als lezer wat op je honger zitten. Gelukkig is er Wikipedia.

Ook camera's en techniek
Daarnaast beschrijft het boek de werking van de belangrijkste cameratypes en biedt het een overzichtelijke tijdslijn van fotografische technieken. Het FotoMuseum heeft een indrukwekkende collectie van 23.000 oude camera's, waarvan een groot deel afkomstig is uit de collectie van het fotobedrijf Agfa-Gevaert. Het is goed dat een klein deel daarvan nu aan een ruim publiek getoond wordt.

The Eye of the Photographer is een tweetalige uitgave (Nederlands-Engels) en verschijnt bij Lannoo. 256 pagina's, prijs 34,99 euro, ISBN 978 94 014 0504 1.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/49/126942_webp-1966-298-doisneau.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/49/126942_webp-2000-008-004-vanparijsgermaine.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/49/126942_webp-2011-014-001-dirventim.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/49/126942_webfomu-lannoocover10292.jpg” caption=”Mevrouw en mijnheer richten hun blik op een ander deel van de werkelijkheid. Robert Doisneau, Le regard oblique (chez Romi), 1948 © Robert Doisneau/FotoMuseum Antwerpen||Fotografie is erbij om nieuws vast te leggen. Germaine Van Parys, Koningin Elisabeth bezoekt het door overstromingen getroffen Dendermonde, 1928 © Germaine Van Parys/FotoMuseum Antwerpen||De collectie van het FotoMuseum bevat ook hedendaagse fotografen. Tim Dirven, Pol-e-Komri, Afghanistan, 2001 © Tim Dirven/FotoMuseum Antwerpen||The Eye of the Photographer verschijnt bij Uitgeverij Lannoo.”]Uitgeverij LannooFotoMuseum Provincie Antwerpen

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.