Precies vijftig jaar na de dood van Marilyn Monroe komen de foto's die vertrouweling Milton Greene van haar maakte opnieuw onder de aandacht.

Precies vijftig jaar na de dood van Marilyn Monroe wordt het klassieke fotoboek Milton's Marilyn opnieuw uitgebracht.

Milton's Marilyn is een van de meest bijzondere fotoboeken over de filmster, aangezien er de opnamen van fotograaf Milton Greene in zijn bijeengebracht. De Amerikaan was vier jaar lang Monroes creatief-zakelijke partner en stond in die bloeitijd als vertrouweling zeer dicht bij haar. Dat heeft veel persoonlijke foto's opgeleverd, enkele bekende reeksen en een groot aantal lang verborgen gebleven opnamen.

Onafhankelijk
Toen Greene en Monroe elkaar in 1953 in Hollywood ontmoetten, waren beiden al gevestigde namen. Greene fotografeerde voor de Amerikaanse magazines Look en Life. Hij moedigde Marilyn aan weg te gaan bij haar filmmaatschappij 20th Century Fox, en richtte vervolgens samen met haar het bedrijf Marilyn Monroe Productions op.

Zo kon de actrice voortaan haar eigen honorarium vaststellen en zelf haar films kiezen. Van 1953 tot '57 was Greene haar adviseur, agent en vennoot. Dat de twee in die periode een hechte vriendschap hadden blijkt niet alleen uit de foto's waarin de actrice deel uitmaakt van Greenes familie (bij wie ze introk), maar ook uit de intieme privé-opnamen, vaak zonder make-up.

Van de ongelukkige Monroe geen spoor, de meeste portretten stralen ontspanning en vrolijkheid uit. Je ziet het meisje achter het model, en je vraagt je af hoe die relatie precies in elkaar zat.

Ook van de twee films die Greene en Monroe zelf produceerden, Bus Stop en The Prince and the Showgirl, vind je filmsetshoots in dit boek. En natuurlijk de resultaten van de ruim vijftig sessies in Miltons fotostudio's in New York en Connecticut, waarvan de zwart-witserie Black Sitting de bekendste en wellicht meest erotische is. Uitdagend en onschuldig tegelijk, dat was hoe Greene de showbizster als geen ander overbracht.

Verborgen schat
In '57 kwam er een einde aan de samenwerking tussen de twee. Volgens de inleidende teksten in dit boek, geschreven door James Kotsilibas-Davis, kwam dat vooral door Monroes stokende tweede echtgenoot, toneelschrijver Arthur Miller.

Een verbitterde Greene trok zich terug uit de schijnwerpers, en hield zijn meeste foto's verborgen omdat hij er niet van wilde profiteren. De fotograaf overleed in 1985, en het duurde tot '94 voordat het juridische geharrewar over zijn nalatenschap was uitgevochten en vele onbekende opnamen aan het licht kwamen.

Dat jaar bracht de Duitse uitgeverij Schirmer/Mosel dit boek voor het eerst uit. Speciaal voor de vijftigste sterfdag van Monroe op 5 augustus is er nu deze heruitgave in het Engels, die één manco kent. Milton's Marilyn is op handformaat uitgebracht. Dat doet natuurlijk nooit recht aan de foto's.

De belangrijkste beelden zijn dan wel paginagroot afgedrukt, dat blijft bij dit boekformaat klein. Een paar essentiële opnamen zijn amper groter dan een postzegel. Daarom is deze heruitgave meer geschikt als instapmodel voor het werk van deze hoe dan ook invloedrijke fotograaf. En als inkijkje in de zeer speciale relatie die hij en zijn camera hadden met een wereldster.

Milton's Marilyn: The Photograps of Milton H. Greene; 220 pag, 214 foto's, prijs 19,80 euro. ISBN 978-3-8296-0614-1 (Engelse editie).

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/31/122839_webmm1monroemiltoncoverfull.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/31/122839_webmm2monroemilton02full.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/31/122839_webmm3monroemilton05full.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/31/122839_webmm4monroemilton01full.jpg” caption=”De cover van het boek Milton’s Marilyn. (The Archive of Milton H. Greene/courtesy Schirmer/Mosel)||Black Sitting, Studio New York, 1956. (The Archive of Milton H. Greene/courtesy Schirmer/Mosel)||Studio, New York, 1954. (The Archive of Milton H. Greene/courtesy Schirmer/Mosel)||In Richard Rogers’ swimming pool, Los Angeles, 1956. (The Archive of Milton H. Greene/courtesy Schirmer/Mosel)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.